De zomer is er ! En we zullen het direct geweten hebben, met een eerste hittegolf die op komst is.
Ook vandaag is het al een echte zon-dag. Tijd dus voor BBQ !
De laatste jaren maak ik nog zelden de klassieke bijgerechtjes bij een BBQ. Ik zoek veel liever een recept voor een heerlijke salade, die ik dan serveer als bijgerecht, ipv de alom bekende geraspte worteltjes, sla, tomaatjes, …
Aangezien ik een paar weken geleden het prachtige boek “Salade” van Janneke Philippi heb gekocht moet ik niet ver meer zoeken naar zo’n recept. Dit boek barst van de heerlijke salades, soms super eenvoudig, soms iets meer werk maar altijd weer lekker en verrassend.
Ook deze salade is echt een aanrader. Als je hem aan het klaarmaken bent laat je dan niet afschrikken door de geur van de wittewijnazijn die je keuken vult. Er zijn immers betere geuren maar toch zorgt deze azijn voor een top salade, lekker fris, met nog net genoeg beet door de rauwe venkel.
De lijst van ingrediënten is super kort, de bereiding is kinderspel, dus steek die BBQ aan en maak deze salade !
BEREIDING (voor 2 personen / 4 personen) :
Breng 200 ml wittewijnazijn aan de kook en voeg 80 gr rietsuiker toe. Laat lichtjes inkoken en zorg dat de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Snij 1 komkommer in dunne schijfjes met een mandoline. Snij 1 venkel in zeer fijne reepjes.
Doe beide groenten in een schaal en meng goed met de zoetzure azijn.
Breng op smaak met peper en fleur de sel.
Laat de azijn minstens 30 minuten intrekken, liefst zelfs nog iets langer.
Bewaar de salade koel.
Als dit je enige bijgerecht is, heb je zeker voldoende voor 2 personen. Als je nog een ander bijgerecht voorziet, is dit geschikt voor 4 personen.
Wat heb je nodig :
- 200 ml wittewijnazijn
- 80 gr rietsuiker
- 1 komkommer
- 1 venkel
- peper
- fleur de sel
SMAKELIJK 🙂 !