warme broccoli hummus met kip en peterselie – limoenolie

Vanaf maandag moet de horeca in België opnieuw de deuren sluiten, voor 1 maand, met een tussentijdse evaluatie na 2 weken.

Vind ik dat men strenger moet worden in de aanpak van de corona-crisis ? Ja, maar niet op deze manier. Nu worden veel mensen getroffen die hun uiterste best hebben gedaan om ons terug een zo normaal mogelijk leven te geven, waarin er ruimte is om buitenshuis eens te genieten van een lekker etentje, of gewoon van een heerlijke chai latte met een stukje taart (één van mijn verwen – favorietjes op zaterdagmiddag).

Sinds de horeca in mei terug open mocht zijn we regelmatig iets gaan drinken of eten. Nooit heb ik me onveilig gevoeld, door alle maatregelen die er werden genomen. Natuurlijk zullen er zaken zijn die het minder nauw nemen met de maatregelen maar dat is volgens mij een absolute minderheid.

Nee, strenger moeten ze worden in de aanpak van die mensen die het nog steeds niet vatten, die de regels nog steeds niet goed opvolgen. En die vindt je in alle sectoren en in alle leeftijdsgroepen.

Controleer de horeca gerust maar sluit de zaken die niet veilig zijn en beloon de rest door het mogen openhouden van hun zaak. Controleer én beboet onmiddellijk het niet dragen van een mondmasker waar nodig, maar stop met vriendelijk verzoeken om het te dragen. We zijn zo’n 7 maanden ver in deze crisis, je kan nu gewoon niet meer zeggen dat je niet op de hoogte bent. Beboet degene die nu nog steeds privé feestjes organiseren zonder ook maar ergens rekening mee te houden. Raak degene die moeten geraakt worden omdat ze anders toch gewoon niet (willen) luisteren.

Ik weet natuurlijk niet met 100 % zekerheid dat dit de juiste aanpak zou zijn, maar mij lijkt het toch een rechtvaardiger aanpak.

Maar goed, het is nu zo, de horeca gaat dicht en de komende maand zullen weer velen wat meer zelf moeten koken (buiten hopelijk af en toe eens een lekkere take-away van een favoriete zaak).

Ik hoop dat mijn blog jullie al wat inspiratie en ideetjes oplevert om zelf eens een lekkere, al eens iets minder klassieke maaltijd op tafel te zetten.

Lekker is dit gerecht al zeker, iets minder klassiek absoluut ook. Ik vond hiervoor inspiratie in “Falastin” van Sami Tamimi en Tara Wigley. Een prachtig boek vol fantastische recepten voor wie fan is van de Midden – Oosterse keuken. Eén van de recepten is voor geroosterd brood met warme hummus, een ontbijt of bijgerecht. Ik vertrok vanuit de warme hummus, liet het brood weg, voegde er broccoli, kip en nog een paar kleine persoonlijke toetsen aan toe en maakte er zo een heerlijk, volwaardig, vullend, warm gerecht van.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Begin met het maken van de peterselie – limoenolie. Meng 60 ml olijfolie met de rasp van 1 limoen, een snuifje fleur de sel en een klein handvol zeer fijn gesneden platte peterselie.

Rooster ongeveer 2 x een handvol pijnboompitten in een beetje olijfolie en kruid met een snuifje fleur de sel. Leg ze, eens geroosterd, op keukenpapier. Hou de pan opzij.

Snij 1 broccoli in roosjes en hak deze fijn (tot de grootte van rijstkorrels) in een hakmolentje (doe dit met telkens korte pulsen, het mag geen papje worden, je moet echt korrels krijgen).

Maak dan de hummus. Spoel de kikkererwten van 1 blik en doe ze met 500 ml kippenbouillon, 4 geplette teentjes knoflook (verwijder wel zeker het velletje) en 1 koffielepel komijnzaad in een pot. Laat ze 7 minuten zachtjes koken. Giet daarna 100 ml van het kookvocht in de blender (de rest mag weg).

Voeg de gekookte kikkererwten en look toe aan de 100 ml kookvocht, doe er 125 gr Griekse yoghurt, 125 gr tahin pasta, het sap van 1 limoen en een snuifje fleur de sel bij en mix tot hummus.

Snij 2 kipfilets in blokjes. Bak deze in een mengeling van roomboter en olijfolie en kruid met kippenkruiden en een snuifje sumak tot ze mooi kleuren.

Bak de broccoli “rijst” in dezelfde pan als de pijnboompitten in een beetje olijfolie. Voeg de hummus toe, meng goed en laat opwarmen. Kruid met 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder.

Verdeel de warme broccoli hummus over een bord, verdeel er de pijnboompitten en de kip over, besprenkel met wat peterselie – limoen olie en kruid met nog een snuifje sumak.

Wat heb je nodig :

  • 60 ml olijfolie + extra om te bakken
  • rasp en sap van 1 limoen
  • handvol platte peterselie
  • fleur de sel
  • 2 x handvol pijnboompitten
  • 1 broccoli
  • 1 blik kikkererwten
  • 500 ml kippenbouillon
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • 125 gr tahin pasta
  • 2 kipfilets
  • kippenkruiden
  • sumak
  • roomboter
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.