Januari zit er weeral op, en februari is ook al een paar dagen oud. De goede voornemens zijn bij velen waarschijnlijk ook al een herinnering, een terloopse gedachte die nooit echt concreet werd.
Ik ken dat zelf maar al te goed, dus heb ik me een aantal jaren geleden voorgenomen om geen goede voornemens meer te maken. Geen “dit jaar wil ik x aantal kg afvallen”, geen “dit jaar ga ik meer sporten”, geen “dit jaar snoep ik minder”, geen … Dat bespaart een mens een hoop teleurstelling en frustratie.
Ik doe gewoon verder zoals ik bezig ben. Ik eet zo veel mogelijk gezond en vers, ik probeer meer dan voldoende te ontspannen, ik probeer echt bewust te genieten van kleine dingen, …
Misschien ga ik wel proberen om nog minder vlees te eten, minder zuivelproducten te gebruiken. Ook al ben ik op dat vlak best wel al goed bezig momenteel. Mijn latte drink ik al een tijdje met plantaardige melk (latte met amandelmelk, mmmmmm), vlees staat slechts af en toe op het menu. Als we toch vlees eten, gaat dat meestal om een gerecht met gehakt of kip, daar heb ik het toch wel wat moeilijk mee om te laten. Maar … voor dat gehakt heb ik ondervonden dat vegetarisch gehakt in een saus niet te onderscheiden is van “the real deal”, dus ik vervang gehakt van vlees al redelijk vaak door vegetarisch gehakt (zoals bij deze ovenpasta met portobello, veggie gehakt en 3 kazen). En ook voor kip is er echt wel een lekker vegetarisch alternatief, namelijk poulettekes van De Vegetarische Slager. De naam alleen al, dat klinkt toch leuk ? Deze lijken op stukjes kip, en gebakken met kippenkruiden, of verwerkt in een saus, merk je ook hier bitter weinig verschil met echte kip. Een ietwat andere structuur ja, maar verder …
Zo heb ik met deze poulettekes een veggie versie van kip tikka masala gemaakt. En ik moet zeggen, deze was net zo zalig lekker als de “echte” versie. Probeer het zeker eens, geef het eens een kans, zelfs als je geen vegetariër bent (ik ben dat tenslotte ook niet).
BEREIDING (voor 2 personen) :
Begin met het marineren van de poulettekes (ik nam 2 pakken, dat is in totaal 320 gr poulettekes).
Maak de marinade van 115 gr Griekse yoghurt (1 potje), het sap van 1 limoen, 3 koffielepels garam masala, 2 eetlepels Gimber (of een paar cm vers geraspte gember), 1 koffielepel komijn, 1 koffielepel korianderpoeder en 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder. Meng alles goed door elkaar en meng er de dan de poulettekes onder. Laat minimaal een uurtje marineren.
Verhit een scheutje rijstolie in een anti aanbakpan en bak de poulettekes gedurende een paar minuten op redelijk hoog vuur tot ze mooi kleuren. Doe wat eventueel overblijft van de marinade niet weg !
Ondertussen snij je 1 kleinere ajuin en 3 teentjes knoflook fijn.
Haal de poulettekes uit de pan en hou warm.
Verhit dan in dezelfde pan weer een scheutje rijstolie. Voeg er de fijn gesneden ajuin aan toe en laat een paar minuten bakken, op niet te hoog vuur.
Voeg de fijn gesneden knoflook toe en 2 eetlepels Gimber of een paar cm vers geraspte gember. Bak nog een minuutje.
Voeg dan 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel garam masala, 1 eetlepel komijn, 1 koffielepel korianderpoeder en een snuifje fleur de sel toe. Bak dit 1 à 2 minuten onder voortdurend roeren tot de geuren vrijkomen.
Doe er 1 blik gepelde tomaten met look (ik zet hier even de mixer in want ik hou niet van de stukken look die er in zitten), 350 ml warm water en 1 eetlepel kokosbloesemsuiker bij. Een eventueel restje van de marinade mag hier ook bij. Laat dit 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Ondertussen kook je 125 gr zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg tenslotte 100 ml volle room toe aan de saus en de gebakken poulettekes. Meng alles goed door elkaar slaat nog even zachtjes pruttelen.
Hak een klein handvol platte peterselie fijn en verdeel deze bij het serveren over het gerecht.
Wat heb je nodig :
- 2 pakken poulettekes – 320 gr
marinade
- 115 gr Griekse yoghurt – 1 potje
- sap van 1 limoen
- 3 koffielepels garam masala
- 2 eetlepels Gimber of een paar cm vers geraspte gember
- 1 koffielepel komijn
- 1 koffielepel korianderpoeder
- 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
saus
- rijstolie
- 1 ajuin
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels Gimber of een paar cm vers geraspte gember
- 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 1 eetlepel komijn
- 1 koffielepel korianderpoeder
- snuifje fleur de sel
- 1 blik gepelde tomaten met look
- 350 ml warm water
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 100 ml volle room
- 125 gr zilvervliesrijst
- handvol platte peterselie
SMAKELIJK !
Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !
Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !
Super recept! Ik ga het recept toevoegen aan receptenboek. bedankt voor het delen!