You can’t buy happiness, but you can buy ice cream and that’s kind of the same thing
Een spreuk waar ik volledig achter sta 😉 ! In gelijk welk seizoen, ijs maakt me gelukkig. Vooral dan zo dat echte ROOMijs, zo van dat smeuïge, romige, “dikke” ijs. Voor mij geen ijs dat aanvoelt alsof je een ijsblokje met een smaakje in je mond steekt. Dat laat ik zonder moeite aan mij voorbijgaan, dan eet ik nog liever niets dan dat.
Toen ik dus op zoek was naar een dessert recept voor oudejaarsavond zei een stemmetje in mijn hoofd al heel snel “ijs, ijs, ijs”. In de kerst editie van Delicious magazine had ik een ijstaart zien staan, opgebouwd uit laagjes met daartussen koekjes. Deze zag er schitterend uit maar leek me qua opbouw en vooral afwerking toch net iets té veel uitdaging. Ik besloot dus om mijn eigen, vereenvoudigde versie te maken met 2 soorten ijs (vanille en chocolade). Ik nam de recepten uit Delicious voor de beide soorten ijs, koos voor boterwafels als tussenlaagje en pure chocolade als bodem.
Maandag startte ik reeds met het dessert daar dat ijs maken toch allemaal wat tijd vraagt. Als eerste werd een bodem gemaakt van gesmolten pure chocolade, daarna kwam het vanille ijs, dan de tussenlaag van verkruimelde koekjes met boter, dan het chocolade ijs en om te eindigen werd er nog wat gestrooid met verkruimelde koekjes.
Er was toch wel enige spanning toen de taart volledig klaar was en ik ging testen of ze wel degelijk gemakkelijk én in ’t geheel loskwam uit de vorm. Ik had sowieso al ijs gekocht voor plan B, sabayon als dessert. Kwestie van in geval van nood toch nog iets lekker te kunnen serveren als dessert.
Gelukkig bleek plan B niet nodig, de ijstaart kwam mooi los uit de vorm. Alhoewel, mooi is misschien niet het goede woord. Mijn taart had een eerder ietwat ruwe vorm maar een ruw kantje kan ook aantrekkelijk zijn, niet 😉 ?
Qua smaak zat echter alles goed, zeer goed zelfs. Beide soorten ijs waren zoals ik het graag heb, romig en smeuïg, vol van smaak. Voor de koekjeslaag was er al eens wat spierkracht nodig om er door te geraken, maar niets dat een goed mes niet kon oplossen ;-).
Dit dessert is zeker voor herhaling vatbaar, hier kan geen enkele ijstaart uit de winkel het tegen winnen ! Nu enkel nog een goed recept voor meringue zoeken, want dit levert wel wat restjes eiwit op (tips en succesrecepten zijn altijd welkom).
BEREIDING (voor 1 ijstaart voor ongeveer 8 à 10 pers) :
Begin best ongeveer 3 à 4 dagen op voorhand aan dit dessert.
Bekleed een bakvorm van 1,5 ltr volledig met huishoudfolie. Snij ook een stuk bakpapier op maat van de bodem van de bakvorm en leg dit op de folie.
Smelt 75 gr pure chocolade samen met een beetje zonnebloemolie. Giet dit uit over de bodem en strijk het zo glad mogelijk. Laat dit opstijven in de koelkast.
Als eerste ijs maak je dan het vanille ijs. Doe hiervoor de zaadjes van 1 vanillestokje, het vanillestokje zelf, 350 ml volle melk en 150 ml volle room in een pot. Breng dit op redelijk laag vuur net tegen de kook aan, zet dan het vuur af en laat 15 minuten trekken. Haal hierna het vanillestokje eruit.
Ondertussen klop je 5 eidooiers samen met een snuifje fleur de sel tot een dik, bleek mengsel gedurende een 5-tal minuten. Giet hierbij langzaam de warme melk / room en meng alles goed door elkaar.
Giet dit mengsel terug in de pot en laat op een laag vuur binden. Doe dit door constant te roeren met een houten lepel en laat het zeker niet koken.
Neem de pot van het vuur en laat volledig afkoelen.
Klop 250 ml volle room lichtjes op en meng dit door het afgekoelde mengsel. Laat dit 1 nacht rusten in de koelkast.
Draai er dan ijs van gedurende zo’n 10 minuten. Laat het niet langer draaien om te vermijden dat je een ijzige structuur krijgt.
Verdeel ongeveer 2/3 van dit vanille ijs over de chocolade bodem (de bakvorm moet voor iets minder dan de helft gevuld zijn). Het restje doe je in een doosje en zet je in de diepvries. Geloof me, dat zal ook snel opgegeten worden ;-).
Zet de bakvorm in de diepvries, volledig afgedekt door huishoudfolie. Laat het ijs gedurende minstens 4 uur invriezen.
De volgende dag kan je het koekjesmengsel maken. Breek hiervoor 175 gr boterwafels in stukjes en doe er 75 gr gesmolten roomboter bij. Meng alles goed door elkaar. Leg ongeveer 2/3 van dit koekjesmengsel op het vanille ijs en zet terug in de diepvries.
Maak dan het chocolade ijs. Klop hiervoor 4 eidooiers met 100 gr donkerbruine basterdsuiker in een 5-tal minuten tot een dik mengsel. Roer in een pot 50 gr gezeefd cacaopoeder samen met 2 eetlepels volle melk glad. Doe er dan 250 ml volle melk en 250 ml volle room bij en breng aan de kook op een niet te hoog vuur.
Ondertussen smelt je 100 gr pure chocolade (minstens 70 %) op een zeer zacht vuur of au-bain-marie. Laat hierna de chocolade een beetje afkoelen.
Giet al kloppend de warme melk / room bij het dooiermengsel. Meng alles goed en giet het terug in de pot. Laat dit al roerend met een houten lepel op een niet te hoog vuur warm worden tot het begint te binden. Laat het zeker niet meer koken !
Neem de pot van het vuur en roer er de gesmolten chocolade door. Doe er ook een beetje cacao – chilipoeder bij naar smaak. Overdrijf er zeker niet mee, 1/2 koffielepel is bv al genoeg.
Laat afkoelen in de koelkast en draai er dan in 10 minuten ijs van.
Verdeel ook van dit ijs ongeveer 2/3 over de laag koekjes. Zorg dat de bakvorm volledig gevuld is tot aan de rand.
Laat invriezen gedurende minstens 4 uur.
Werk dan af met de rest van de koekjes.
Neem ongeveer een half uur voor gebruik uit de diepvries.
Wat heb je nodig :
chocoladebodem
- 75 gr pure chocolade
- scheutje zonnebloemolie
vanille ijs
- 1 vanillestokje
- 350 ml volle melk
- 400 ml volle room
- 5 eidooiers
- snuifje fleur de sel
koekjesmengsel
- 175 gr boterwafels
- 75 gr roomboter
chocolade ijs
- 4 eidooiers
- 100 gr donkerbruine basterdsuiker
- 50 gr cacaopoeder
- 250 ml + 2 eetlepels volle melk
- 250 ml volle room
- 100 gr pure chocolade (minstens 70 % cacao)
- cacao – chilipoeder
SMAKELIJK 🙂 !