snelle lasagna

Als je me zou vragen voor welk gerecht je me mag wakker maken, dan zou ik zeggen … ik slaap sowieso al slecht, dus laat me alsjeblieft liggen als ik dan toch eens slaap !

Maar als het echt moet, tja, breng dan liefst een lekkere portie lasagna mee ! Ik denk dat dan het risico op een slecht gezinde Peggy het kleinste is ;-).

In een ver verleden kocht ik lasagna in de plaatselijke supermarkt. Lasagna was een gerecht voor als het echt snel moest gaan, voor die dagen wanneer er geen tijd / zin was om te koken. Nu was die niet slecht maar ook niet wow.

Dus toen ik mijn kookkunsten een aantal jaren geleden wat meer op punt begon te stellen waagde ik me oa voor de eerste keer aan zelf lasagna maken. Enorm lekker natuurlijk maar wel veel werk, niet een gerecht dat je gauw even klaarmaakt als je er zin in hebt. Ik maak wel telkens een grote schaal, waar we 3 keer van kunnen eten. Lasagna kan je gemakkelijk invriezen maar toch kan zo’n ontdooide portie lasagna niet meer echt wedijveren met een portie recht uit de oven. Maar goed, zo is lasagna nog steeds lekkerder dan die uit de supermarkt.

Nu maak ik ook geregeld een eenpanspasta, wat mij op het idee bracht om eens iets gelijkaardig te proberen voor lasagna. Gewoon, voor die dagen dat de zin in lasagna enorm is maar er geen portie meer te vinden is in de diepvries.

Gisteren was het zover, ik maakte een snelle lasagna. Is het volledig hetzelfde ? Neen, dat niet maar het lijkt er wel sterk op en het is zooooooooo lekker !

Dus als er hier nog lasagna fans zijn, probeer deze zeker eens. Het is een aanrader, al zeg ik het zelf.

BEREIDING (voor 3 à 4 pers) :

Doe eerst al het snijwerk : snij 1 iets dikkere stronk prei fijn, snij 3 iets grotere wortelen in kleine blokjes en snij 1 kleine ajuin fijn.

Trek 70 gr sneetjes prosciutto in stukjes en bak deze een 5 minuten in een beetje boter in een grote pan (hier wordt alles in klaargemaakt dus zorg dat z groot genoeg is). Neem de prosciutto uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Doe in dezelfde pan terug wat boter en een scheutje olijfolie. Bak hierin de fijngesneden ajuin, samen met 1 afgestreken koffielepel gerookt paprikapoeder, tot hij glazig is.

Doe er 350 gr gehakt bij (ik nam gemengd varkens / kalfsgehakt) en laat dit rul bakken. Voeg er na even bakken 1 koffielepel gedroogde rozemarijn, 2 koffielepels gedroogde tijm, 2 koffielepels gedroogde daslook en 2 koffielepels gerookt zout bij. Meng dit goed onder het gehakt en laat bakken onder regelmatig roeren.

Voeg er dan de fijngesneden prei, de blokjes wortel en 1 potje tomatenpuree (70 gr) aan toe. Laat nog 5 minuten bakken onder regelmatig roeren.

Ondertussen zet je even de mixer in een blik gepelde tomaten met look. Giet dit bij in de pan, samen met 400 ml kokend water en 1 groentenbouillonblokje. Voeg de prosciutto ook terug toe en meng alles goed door elkaar. Kruid bij met nog wat vers gemalen zwarte peper.

Laat dit pruttelen op een middelmatig vuur gedurende 15 minuten, met een deksel op de pan.

Breek ondertussen 1 pak (250 gr) verse lasagnavellen in stukjes. Ik brak hiervoor elk vel in de lengte in 3, en die stukken dan ook nog eens in 3 in de breedte. En ja het moeten verse zijn om dit te doen lukken, die hebben minder tijd nodig.

Na 15 minuten neem je het deksel van de pan en voeg je voorzichtig roerend de stukken verse lasagnavellen toe.

Doe er 6 goed gevulde eetlepels mascarpone bij en meng lichtjes.

Laat dit nog 3 minuten pruttelen op een zachter vuur.

Werk tenslotte af met een zakje geraspte mozzarella.

Plaats de pan in een voorverwarmde oven van 175 ° gedurende 12 minuten. Zet daarna de oven op grill stand en laat nog 3 minuten grillen of tot je een mooi korstje hebt.

Wat heb je nodig :

  • 70 gr prosciutto
  • roomboter
  • olijfolie
  • 1 iets dikkere stronk prei
  • 3 iets grotere wortelen
  • 1 kleine ajuin
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 350 gr gehakt
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 2 koffielepels gedroogde tijm
  • 2 koffielepels gedroogde daslook
  • 2 koffielepels gerookt zout
  • 1 potje (70 gr) tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten met look
  • 400 ml kokend water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 pak – 250 gr verse lasagnavellen
  • 6 eetlepels mascarpone
  • zwarte peper
  • 1 zakje geraspte mozzarella

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.