Regelmatig verbaas ik me over de reacties die mensen op Facebook of Instagram durven plaatsen. Vanachter hun veilige computer slingeren ze andere mensen beledigingen en verwijten naar het hoofd. Ik vraag me geregeld af of zulke mensen wel beseffen dat ze reageren op échte mensen, dat échte mensen hun reacties lezen en zich misschien (waarschijnlijk) gekwetst gaan voelen.
Zelf zal ik zelden of nooit reageren in openbare groepen, toch zeker niet met beledigingen en verwijten.
Maar soms, soms kan ik me toch niet inhouden …
Op Facebook volg ik oa de groep “Libelle Lekker kookclub”. In deze groep kan je foto’s en recepten delen. Een tijdje terug had iemand daar een bericht geplaatst, dat ze het beu was om “gedwongen” te worden om al die “nieuwe” dingen te moeten eten. Ik weet niet meer wat ze juist allemaal zei maar het was grof en boertig. Ze illustreerde haar gevoelens dan ook nog met een tekening van een opgestoken middenvinger.
Omdat ik Libelle Lekker een tof magazine vind, waar ik geregeld inspiratie uit haal, en omdat ik zo’n dag had dat ik het wel weer even gehad had met alle negativiteit van tegenwoordig, reageerde ik op haar bericht. Niet verwijtend, niet met scheldwoorden of zo, maar gewoon rustig. Ik verdedigde Libelle Lekker en alle mensen die graag koken met die “nieuwe” dingen.
Nog dezelfde dag was ik het eigenlijk al vergeten dat ik had gereageerd, maar een paar dagen later kreeg ik een privé berichtje van de hoofdredactrice van Libelle Lekker, om me te bedanken voor mijn genuanceerde, constructieve reactie en mijn positiviteit ! Ik vond dat zo verrassend en leuk !
Nu maak ik dus zeker regelmatig een receptje klaar uit Libelle Lekker ;-).
Deze salade is ook gebaseerd op, of beter gezegd geïnspireerd door, één van hun recepten. Ik heb andere groenten gebruikt en de ingrediënten van de dressing een beetje aangepast maar zij hebben wel de voorzet gegeven.
Ik koos er dan zelf voor om er vegetarische kikkererwtenballetjes bij te maken, om zo een goed vullende maaltijd te bekomen. En al zeg ik het zelf, het was lekkerrrrrr ;-).
BEREIDING (voor 2 pers) :
Begin met het maken van de vegetarische kikkererwtenballetjes.
Mix hiervoor 1 blik kikkererwten met 3 eetlepels olijfolie.
Doe hier 1 in schijfjes gesneden teentje knoflook, 2 koffielepels komijn, 1 goed gevulde eetlepel tahin en een handvol grof gesneden bladpeterselie bij. Mix tot een gladde massa. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe maar zorg dat het niet te lopend wordt.
Doe deze massa in een kom en doe er 1 losgeklopt ei, de geraspte schil van 1 limoen, fleur de sel, zwarte peper en panko bij. Begin met een 3-tal eetlepels panko. Meng alles met je handen goed door elkaar tot het een redelijk stevige massa wordt waar je balletjes van kan rollen. Voeg hiervoor steeds een beetje panko toe tot je het gewenste resultaat hebt.
Rol hiervan niet te grote balletjes. Leg deze op een bord en plaats dit in de koelkast.
Maak dan de dressing.
Doe hiervoor 3 ansjovisfilets, 2 eetlepels fijn gesneden bladpeterselie, 1 eetlepel gedroogde daslook, 1 fijn gesneden teentje knoflook, 1 eetlepel limoensap, 3 eetlepels Griekse yoghurt, 3 eetlepels zure room en een mespunt gerookt paprikapoeder in de blender en mix glad.
Maak dan de salade.
Blancheer 115 gr ontdooide diepvrieserwtjes gedurende 3 minuten. Giet ze dan af en spoel ze onder koud water.
Snij met een mandoline lange slierten van 1 courgette.
Stoom of kook een handvol snijbonen beetgaar. Snij deze schuin in iets grotere stukjes.
Snij 4 lenteuitjes fijn.
Bak deze kort in olijfolie en voeg er de erwtjes en snijbonen aan toe. Bak nog een paar minuutjes en verdeel de groenten over een schaal.
Rol de reepjes courgette op en verdeel over de andere groenten.
Ondertussen bak je ook de kikkererwtenballetjes in een mengeling van olijfolie en roomboter tot ze lichtjes kleuren.
Werk de groenten met een dik handvol pistachenoten en basilicumblaadjes. Leg er de kikkererwtenballetjes bij en geef de dressing apart.
Wat heb je nodig :
1 voor de kikkererwtenballetjes
- 1 blik kikkererwten
- 3 eetlepels olijfolie + extra
- 1 teentje knoflook
- 2 koffielepels komijn
- 1 eetlepel tahin
- handvol bladpeterselie
- 1 ei
- panko
- fleur de sel
- zwarte peper
- geraspte schil van 1 limoen
2 voor de dressing
- 3 ansjovisfilets
- 2 eetlepels bladpeterselie
- 1 eetlepel gedroogde daslook
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel limoensap
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 eetlepels zure room
- mespunt gerookt paprikapoeder
3 voor de salade
- 115 gr diepvrieserwtjes
- 1 courgette
- handvol snijbonen
- 4 lenteuitjes
- olijfolie
- handvol pistachenoten
- handvol basilicum
SMAKELIJK !
En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !