Allé kom, geef toe, de naam van dit gerecht is toch tof hé. Risi e bisi …
Dit maak je toch alleen al klaar voor de naam, gewoon al om bijvoorbeeld op ’t werk te kunnen zeggen “ik at gisteren risi e bisi”. Wedden dat veel mensen niet gaan weten wat je dan juist gegeten hebt en nieuwsgierig gaan worden ?
En eigenlijk is het zo eenvoudig. Eigenlijk betekent dit gewoon rijst met erwtjes, maar dan in een mooier klinkende taal dan Nederlands.
Ik vond het recept ooit in een klein kookboekje van Ann Wilson (juist ja, wie ??) en het sprak mij direct aan. Er bestaan verschillende versies van het recept maar dit is bij mij al jaren een topper. De rest van het boekje daarentegen … Dat is al lang verdwenen tussen het oud papier.
Voor mij is dit echt comfort food, eten dat een drukke werkdag doet vergeten, eten dat stress doet verdwijnen, eten dat blij maakt.
En het beste van al ? Het is gemakkelijk te maken !
BEREIDING (voor 2 pers) :
Als voorbereiding snij je 2 dunnere stronken prei, 3 teentjes knoflook, 1 witte ajuin en een handvol verse munt fijn.
Laat de ajuin en de knoflook even bakken in wat olijfolie gemengd met roomboter en een mespunt gerookt paprikapoeder (als je pikante chorizo gebruikt laat dit dan weg). Kruid dit ook met een snuifje gerookt zout.
Voeg er dan de prei aan toe en laat nog even bakken.
Snij ondertussen 225 gr zachte chorizo worst in blokjes. Indien je hier pikante chorizo gebruikt, laat dan het gerookt paprikapoeder weg. Voeg deze toe aan de prei. Meng goed door elkaar en laat een 2-tal minuten bakken.
Maak ondertussen 500 ml kippenbouillon.
Giet een flinke scheut witte wijn bij het prei – chorizo mengsel. Ik meet dit niet af, wat witte wijn meer of minder daar gaan we niet over vallen hé 😉 ? Laat de alcohol verdampen.
Dan voeg je 250 gr licht ontdooide diepvrieserwtjes en 175 gr risottorijst toe. Meng alles goed door elkaar en laat dit even bakken tot de rijst glazig wordt.
Voeg alle kippenbouillon toe. Velen zeggen om dit geleidelijk aan te doen maar ik heb ooit eens gelezen dat je beter all bouillon in 1 keer toevoegt, een deksel op de pan zet en dan zachtjes laat koken gedurende 1 à 2 minuten minder dan nodig. Haal dan het deksel van de pan en laat nog even koken zodat de vloeistof verder kan verdampen.
Als de bouillon goed is opgenomen, voeg je 2 zakjes van 100 gr parmezaan toe, samen met een klontje roomboter, wat peper, sap van 1/2 limoen en de munt. Als laatste versnipper je ook nog wat bieslook over het gerecht.
Meng alles goed door elkaar en werk af met nog wat grof geraspte parmezaan.
Wat heb je nodig :
- 2 stronken prei
- 3 teentjes knoflook
- 1 witte ajuin
- handvol verse munt
- olijfolie
- roomboter
- mespunt gerookt zout
- 225 gr chorizo worst
- 500 ml kippenbouillon
- witte wijn
- 250 gr diepvrieserwtjes
- 175 gr risottorijst
- 2 zakje van 100 gr parmezaan
- peper
- bieslook
- sap van 1/2 limoen
- parmezaan
SMAKELIJK 🙂 !