ricottacheesecake met frambozen

Soms overvalt me dat opeens, zo’n dringende behoefte aan … cheesecake 😉 !

Zaterdag was het weer van dat, ik moest cheesecake hebben, zo snel mogelijk, dat weekend nog ! Dus ging ik op zoek naar een recept.  In het eerste kookboek dat ik vast had, had ik al prijs.  In “Basics to Brilliance” van Donna Hay vond ik een recept voor ricottacheesecake met frambozen.  Alle ingrediënten werden op mijn boodschappenlijstje gezet en het verlangend uitkijken naar deze cheesecake kon beginnen.

Uitkijken, inderdaad, want ik zou pas zondag tijd hebben om deze te maken.  Ik maakte mezelf dus wijs dat geduld een schone zaak is, ook in cheesecake – kwesties ;-).  Toch was ik blij toen ik eindelijk een stukje in mijn mond kon steken en kon genieten (waarom duurt dat afkoelen toch zo lang !?).

Ik heb het recept lichtjes aangepast, om geen overdosis suiker binnen te krijgen.  In het originele recept wordt er bijna 500 gr suiker gebruikt ! Dat vond ik nu toch echt wel teveel,  ik hoef niet hyperactief te worden na het eten van een stukje cheesecake.  Ok, er zit nog redelijk wat suiker in (zo’n 250 gr), en dat is zeker al meer dan genoeg … Ik zal in het recept ook de originele hoeveelheden suiker vermelden, voor de die-hard zoetebekken onder jullie.

Deze cheesecake combineert een krokante bodem met een super smeuïge vulling, met een lichte toets van framboos.  Voor de geur die vrijkomt bij het bakken alleen al moet je dit eens maken.

BEREIDING (voor 1 cheesecake voor ongeveer 8 à 10 personen) :

Maak eerst de bodem.  Meng hiervoor 150 gr patisseriebloem met 55 gr kristalsuiker en 100 gr roomboter (op kamertemperatuur, in blokjes) gedurende ongeveer 1 minuut tot een korrelige massa.

Bekleed de bodem van een springvorm (diameter zo’n 25 cm) met bakpapier en beboter de randen.

Druk het deeg met de bolle kant van een lepel zo egaal mogelijk uit in de vorm.

Zet dit 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° tot de bodem net gaar is en lichtjes kleurt.  Neem deze dan uit de oven en laat afkoelen.

Maak dan de vulling.

Meng 500 gr ricotta, 300 gr roomkaas (bv Philadelphia), 200 gr rietsuiker (of 295 gr), de geraspte schil en het sap van 1 limoen en 1 koffielepel poeder van gedroogde vanillestokjes (of vanille-extract) tot een glad mengsel.  Het vermelde poeder bekom je door een vanillestokje waar je het merg hebt uitgehaald te laten drogen en dan fijn te vermalen.  Een truukje dat ik een tijdje geleden ergens heb opgepikt, om niets te verspillen van de toch wel dure vanillestokjes.

Meng 1 eetlepel water met 1 eetlepel maïzena tot een papje en voeg dit, samen met 5 eieren, toe aan het mengsel.

Meng alles verder goed door elkaar.

Beboter de randen van de springvorm opnieuw en giet er de vulling in.

Mix 195 gr diepvriesframbozen fijn, tot een soort van coulis.  Giet deze over de vulling en spatel het voorzichtig in een draaiende beweging door elkaar zodat er een gemarmerd effect ontstaat.  In het originele recept worden de frambozen fijn gemixt, door een zeef gehaald en dan met 110 gr kristalsuiker gekookt tot siroop, die na het afkoelen wordt toegevoegd aan de vulling.  Hier kan je dus zelf kiezen welke methode jou het lekkerste lijkt.

Zet de cheesecake gedurende 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven, tot de vulling redelijk stevig is.  Het binnenste kan nog enigzins “beweeglijk” zijn maar je laat de cheesecake eerst nog 50 minuten staan in de gesloten, afkoelende oven en dan stolt hij verder.

Neem na die tijd de cheesecake uit de oven en laat verder afkoelen in de ijskast.

Wat heb je nodig :

  • 150 gr patisseriebloem
  • 55 gr kristalsuiker
  • 100 gr roomboter + extra om de spirngvorm te beboteren
  • 500 gr ricotta
  • 300 gr roomkaas
  • 200 gr rietsuiker (of 295 gr)
  • geraspte schil en sap van 1 limoen
  • 1 koffielepel poeder van gedroogde vanillestokjes (of vanille extract)
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel maïzena
  • 5 eieren
  • 195 gr diepvriesframbozen

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.