Er zijn vrouwen die extatisch worden van het vinden van hét perfecte paar schoenen. Er zijn vrouwen die gelukkig worden van het vinden van hét mooiste kleedje uit de collectie.
En dan zijn er vrouwen, of toch al zeker eentje, die in de wolken zijn, overenthousiast zijn, als ze EIN-DE-LIJK die prachtige cake vorm vinden waar ze al maanden naar op zoek zijn.
Dat eentje, dat hadden jullie wel al door, dat ben ik dus.
Een paar maanden geleden zag ik op Instagram de allermooiste cake vorm ooit passeren. Het bleek er eentje te zijn van Nordic Ware, eentje die speciaal gemaakt was om hun 75ste verjaardag te vieren, de braided bundt.
Resultaat was dat ik geen kookwinkel kon passeren zonder te gaan kijken of ze die vorm hadden. Helaas vond ik hem nergens terug. Ik had ondertussen van hetzelfde merk wel al een andere vorm gekocht maar net deze ene vorm bleef door mijn hoofd spoken. Niet dat degene die ik al gekocht had niet mooi is, zeker niet, maar gewoon, ik ben zo iemand als er iets in mijn hoofd zit dat ik wil is dat er moeilijk uit te krijgen.
En dan, bij nog een rondje zoeken op internet, kwam ik uit op de website van De Bakwinkel. En daar was hij, de braided bundt ! Ik checkte gauw de recensies over deze website en las niets dan positiefs. De bestelling was dus snel geplaatst ! Om verzendkosten te vermijden koos ik nog een 2de vorm uit. Tja, soms moet een mens iets meer kopen dan voorzien om kosten te besparen ;-). Binnenkort zien jullie hier dus nog wel eens een andere vorm passeren.
Als een kind met nieuw speelgoed, zo blij was ik toen de vormen 2 dagen later geleverd werden. Mét nog een klein geschenkje erbij ! Niets dan positief dus over deze website ! En een tevreden klant erbij ! Want ja, niet alleen is er veel te vinden van Nordic Ware op die website, het is ook allemaal zo mooi, hun bakvormen.
Natuurlijk wilde ik de lang gezochte vorm zo snel mogelijk uitproberen. Omdat de rabarber in onze tuin nogal welig tiert, besloot ik om een cake te maken met rabarber en witte chocolade, waarbij het zoete van de chocolade een goed tegengewicht zou zijn voor het zure van de rabarber.
Ik baseerde mij op een recept van Donna Hay, uit haar boek “Modern Baking” (ook een absolute must-have voor bakliefhebbers), dat ik lichtjes aanpastte.
Het resultaat was een heerlijke cake, de combinatie van rabarber en witte chocolade is een topper. Daar ik een soort van mousse van de rabarber maakte is de structuur van de cake wel niet wat je verwacht van een klassieke cake. Het neigt eerder naar de structuur van een stevige flan, maar dan met een wat krokantere buitenkant.
BEREIDING (voor 1 bundt cake , vorm van 2,4 ltr) :
Begin met het maken van de mousse van rabarber.
Snij 325 gr rabarber in klein stukjes. Doe deze in een pan, samen met een bodempje water en 1 eetlepel rietsuiker. Laat dit op een zacht vuur gedurende 15 minuten koken tot de rabarber mals is.
Laat het een beetje afkoelen en zet er dan de mixer in.
Laat 175 gr witte chocolade smelten au-bain-marie of op een zeer zacht vuur ! Hou dit goed in ’t oog zodat de chocolade niet kan verbranden. Laat, eens gesmolten, lichtjes afkoelen.
Begin dan aan de cake.
Klop 300 gr zelfrijzend bakmeel, 200 gr kristalsuiker, 185 gr ongezouten roomboter, 300 ml volle melk, 3 eieren, 2 koffielepels vanille extract, de gesmolten chocolade en de mousse van rabarber tot een glad beslag.
Vet de cake vorm in met boter en bestrooi lichtjes met bloem.
Giet het beslag in de vorm.
Bak gedurende 45 minuten (of tot een houten prikker droog uit de cake komt) in een voorverwarmde oven van 180 °.
Laat de cake goed afkoelen in de vorm. Je zal zien dat de randen zachtjes aan loskomen van de vorm. Zo kan je de cake, eens afgekoeld, mooi uit de vorm halen door hem om te draaien op een rooster.
Wat heb je nodig :
- 325 gr rabarber
- 1 eetlepel rietsuiker
- bodempje water
- 175 gr witte chocolade
- 300 gr zelfrijzend bakmeel + extra om de vorm te bebloeden
- 200 gr kristalsuiker
- 185 gr ongezouten roomboter + extra om de vorm in te wrijven
- 300 ml volle melk
- 3 eieren
- 2 koffielepels vanille extract
SMAKELIJK !
En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !
Ik heb deze vanavond gebakken. Het deeg was alvast superlekker, maar de cake lijkt me echt heel vochtig! Morgen proeven, ben benieuwd 🙂
Hallo Pascale, altijd al vergeten vragen, hoe was het resultaat uiteindelijk ? De structuur is inderdaad wel ietsje anders dan bij een klassieke cake, zo wat meer de structuur van flan, maar dan met een krokant laagje.