pittig geblakerde maïs, zwarte bonen, komkommer, limoen – avocadosalsa en gebakken kip

Het is nog eens tijd voor een door Donna Hay geïnspireerd recept, uit haar boek The Fast Five. Aangezien het vandaag weer hot, hot, hot was koos ik voor een gerecht dat een combinatie is van koud, lauw en warm.

Ik gaf het recept een kleine Peggy’s Pastime toets, deed hier en daar iets anders, liet de taco’s uit het boek achterwege en voegde kip toe.

Het resultaat … een heerlijk gerecht ! Allé ja, eigenlijk is het overbodig dat ik dat zeg, sowieso is een recept waarvoor ik voornamelijk inspiratie haalde bij eentje van Donna Hay lekker.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Begin met de maïs. Laat een beetje roomboter smelten in een anti aanbakpan, op een redelijk hoog vuur. Bak 2 maïskolven gedurende 6 minuten in de roomboter. Rol ze regelmatig om.

Na die 6 minuten verdeel je 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder over de maïskolven. Bak ze nog eens 6 minuten, en rol ze opnieuw regelmatig om zodat ze langs elke kant licht geblakerd geraken. Let wel goed op dat ze niet verbranden, zet desnoods het vuur ietsje lager.

Neem de maïskolven uit de pan en laat ze een beetje afkoelen.

Snij 2 limoenen midden door. Leg 1 helft opzij.

In een andere anti aanbakpan gril je ondertussen de 3 andere helften gedurende 5 minuten. Leg ze op de snijkant en laat ze goed kleuren op een iets hoger vuur.

Maak ondertussen de limoen – avocadosalsa. Hiervoor doe je het vruchtvlees van 2 avocado’s in een hakmolentje, samen met 1/4 witte ajuin (snij deze al wat fijner), 1/2 koffielepel chili flakes, 1 koffielepel gerookt zout en 1 koffielepel korianderzaadjes. Vermaal dit met korte pulsen, zodat je fijne “korreltjes” avocado krijgt. Ik ben nu niet echt een avocadofan maar op deze manier is het wel smakelijk. Knijp het sap van 2 gegrilde limoen helften uit over het avocado mengsel en meng goed.

Snij 1 dubbele kipfilet in blokjes. Bak deze in dezelfde pan als de maïskolven. Voeg eerst een klontje roomboter toe, leg de blokjes kip er in en kruid met kippenkruiden. Laat de blokjes goudbruin bakken.

Ondertussen snij je de helft van een grote komkommer in de lengte middendoor, en elke helft snij je ook nog eens middendoor in de lengte. Snij dan zeer fijne schijfjes van de kwartjes. Het gemakkelijkste kan je dit doen met een mandoline.

Doe deze komkommerschijfjes in een grotere kom.

Snij 1/2 kleine rode ajuin door. Snij deze helft in fijne ringen, die je uit elkaar trekt.

Doe deze ajuinringen bij de komkommerschijfjes, samen met 1 blik – 400 gr zwarte bonen (spoel deze eerst wel even goed onder koud water), het sap en de rasp van 1/2 limoen, 1 eetlepel olijfolie, een snuifje grof zout en zwarte peper. Meng alles goed door elkaar.

Snijd voorzichtig de korrels van de maïskolven. Zet ze hiervoor rechtop en gebruik een scherp mes. Het geeft niet als ze wat uit elkaar vallen.

Verdeel de limoen – avocadosalsa over een bord, leg er het bonen – komkommermengsel op, verdeel er de maïskorrels over en de kip. Serveer met de halve gegrilde limoen die je opzij had gehouden, zodat er over het ganse gerecht nog limoensap kan gesprenkeld worden.

Wat heb je nodig :

  • 2 maïskolven (suikermaïs – voorgekookt)
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 2 limoenen
  • 2 avocado’s
  • 1/4 witte ajuin
  • 1/2 koffielepel chili flakes
  • 1 koffielepel gerookt zout
  • 1 koffielepel korianderzaadjes
  • 1 dubbele kipfilet
  • roomboter
  • kippenkruiden
  • 1/2 grote komkommer
  • 1/2 kleine rode ajuin
  • 1 blik – 400 gr zwarte bonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • grof zout
  • zwarte peper

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.