Pastinaak – perensoep. Inderdaad ja, pastinaak én peren samen in de soep. Een misschien wat vreemd klinkende combinatie, maar lekker, niet te doen. Ok, ik geef het toe, het is even, heel even wennen aan de toch wat zoetere smaak maar geloof me, na een paar seconden ben je verkocht aan de smaak.
Ik zag dit recept een tijdje geleden op de schitterende blog Homecooking Dept van Marianne. Ik volg haar al een tijdje, nadat het liefde op het eerste zicht was voor haar blog én fotografie. Man, man, wat een prachtige foto’s ! Ik ben daar ongelooflijk jaloers op, op haar stijl van fotograferen, ik geef dat toe. Puur, zonder tralala, met de focus op het eten en niet op allerlei prullen er rond. Gewoon, de essentie van het gerecht in beeld gebracht. Bij al haar foto’s zou ik zo de keuken induiken om aan het recept te beginnen, zelfs als het om iets gaat dat ik eigenlijk niet echt lust. Zij is iemand met wie ik graag eens een dagje samen in de keuken zou doorbrengen. Samen koken, samen fotograferen, en dan van alle gerechten smullen begeleid door het nodige geklets om elkaar te leren kennen. Ik denk dat dat een topdag zou zijn, voor mij alvast toch :-).
Maar goed, back to business nu, de soep die je absoluut ooit eens moet maken ! Echt waar, geloof me nu maar !
BEREIDING (voor 1,5 à 2 ltr soep) :
Laat een 30 gr roomboter smelten in een grote pot.
Bak hierin 4 in stukken gesneden sjalotten gedurende een 2 à 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg 4 in stukken gesneden pastinaken en 1/4 in blokjes gesneden knolselder toe. Leg er 3 takjes verse rozemarijn tussen. Bak dit gedurende een 5 minuten, terwijl je af en toe even omroert.
Doe er 4 in blokjes gesneden peren bij (ik nam Doyenné peren) en bak opnieuw een 5 minuten, terwijl je af en toe omroert.
Giet er dan 400 ml witte wijn bij (bij voorkeur een fruitige) en laat tot de helft inkoken.
Zet het vuur iets hoger en doe er 1,5 ltr groentenbouillon bij. Breng aan de kook.
Van zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het sudderen gedurende ongeveer 45 minuten.
Hierna mix je de soep. Zet de mixer er lang genoeg in om zeker alle takjes rozemarijn goed gemixt te krijgen (of zeef de soep).
Roer er 200 ml volle room door.
Kruid tenslotte met wat peper.
Wat heb je nodig :
- 30 gr roomboter
- 4 sjalotten
- 4 pastinaken
- 1/4 knolselder
- 3 takjes rozemarijn
- 4 peren
- 400 ml witte wijn
- 1,5 ltr groentenbouillon
- 200 ml volle room
- peper
SMAKELIJK 🙂 !
Was overheerlijk een echte aanrader!!