parelcouscous met broccoli Ottolenghi style

Corona heeft toch wel wat gewijzigd in het dagelijkse leven.

Ik werk bijna volledig van thuis uit, iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Dit vraagt toch wel wat wennen, het is zoeken naar een structuur, naar een goede, efficiënte manier van werken.

Mijn wereld is klein geworden, hij bestaat nu vooral uit ons huis, soms een paar uurtjes naar het werk en één keer per week de supermarkt.

Dat bezoek aan de supermarkt verloopt ook helemaal anders. Aanschuiven in een rij met telkens voldoende afstand tussen de mensen, wachten op een ontsmette kar en dan hopen dat je er staat op een moment dat de rekken bijgevuld zijn, of toch zo goed als.

Waar ik vroeger een menu opstelde voor de werkweek en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje maakte, kijk ik nu wat er te verkrijgen is, koop ik voldoende voorraad groenten en fruit voor een week en beslis ik thuis wat ik er mee ga klaarmaken.

Thuis heb ik sowieso een degelijke voorraad droge voeding (verschillende soorten pasta, couscous, kikkererwten, linzen, allerlei soorten bonen, …), er zit een kleine voorraad vlees in de diepvries en ik heb currypasta’s, kokosroom / melk, sojasaus, room, ed om een paar weken verder te kunnen.

Dankzij een degelijke collectie kookboeken, is koken en lekker eten tot nu toe dus (gelukkig) nog geen probleem.

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Ottolenghi uit Simpel. Ik heb er een beetje een eigen draai aan gegeven, de ingrediënten ietsje anders verwerkt maar de smaakcombinaties wel behouden. En ja, als ik Ottolenghi zeg, dan weten jullie natuurlijk dat de smaak top is. Het geeft pit aan die anders toch wat saaie broccoli. Probeer het dus zeker eens !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Kook 175 gr parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel even onder koud water en zet opzij.

Snij 1,5 broccoli in roosjes. Stoom deze 1 minuut op 100 ° in de steamer of kook ze een minuutje of 2, 3 (ze moeten nog beetgaar zijn).

Snij ook 3 teentjes knoflook in fijne plakjes, rasp een 5 cm gember en 1 sinaasappel.

Verwarm een scheutje rijstolie in een pan.

Bak hierin de plakjes knoflook, de geraspte gember, de rasp van de sinaasappel en 75 gr cashewnoten gedurende een 2 à 3 minuten op een niet te hoog vuur (zorg zeker dat de noten niet verbranden, roer alles regelmatig even om).

Voeg dan de broccoli toe en het sap van 1 sinaasappel. Meng alles goed. Laat nog een 5 minuten bakken of tot de broccoli gaar is. Het lekkerste hier is wel dat de broccoli nog wat beet heeft.

Haal alles uit de pan en hou warm.

Doe dan in dezelfde pan 2 eetlepels sojasaus, 1 koffielepel honing en een snuifje fleur de sel. Voeg hier ook de parelcouscous aan toen, meng goed en laat even bakken tot parelcouscous terug warm is.

Doe er tenslotte het broccoli mengsel terug bij en verwarm nog even.

Wat heb je nodig :

  • 1,5 broccoli
  • 175 gr parelcouscous
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 cm gember
  • 1 sinaasappel (rasp en sap)
  • rijstolie
  • 75 gr cashewnoten
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 koffielepel honing
  • snuifje fleur de sel

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

2 gedachten over “parelcouscous met broccoli Ottolenghi style

  1. Hi Peggy, vanavond geprobeerd en zowel mijn man en ik als onze tweeling van 10 zijn enthousiast over het gerecht. Dit is een blijvertje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.