oven gebakken geplette aardappelen met pittige zure room saus, forel en chimichurri van munt en peterselie

Afgelopen week zat de nieuwe Delicious in de brievenbus. Zoals elke maand zat ik binnen de kortste keren te kwijlen bij het zien van de prachtige foto’s en het lezen van de heerlijkste recepten. Ook deze maand staat het weer bomvol inspiratie. Dit is echt wel mijn favoriete food magazine, waar geen enkel ander tegenop kan qua niveau.

Eén van de onderwerpen deze maand zijn nieuwe aardappelen. Er lagen er nog te wachten in de berging dus ik wist direct wat ik als eerste recept ging testen.

Het recept voor deze oven gebakken geplette aardappelen met pittige zure room saus, forel en chimichurri van munt en peterselie sprak mij direct aan.

Wees gerust, het is een mond vol maar het is echt gemakkelijk te maken en zeker niet zo veel werk als je misschien denkt bij de benaming !

Bovendien is het echt heerlijk. De oven gebakken geplette aardappelen zijn lekker knapperig met een zachte binnenkant. De zure room saus is lekker pittig en vormt een mooi duo met de frisse chimichurri van munt en peterselie.

Dus maak dit … snel 😉 !

BEREIDING (voor 2 personen) :

Snij 600 gr nieuwe aardappelen in partjes (4 bij grote aardappelen, 2 bij kleintjes). Je moet ze niet schillen, enkel even schoonmaken met water. Kook of stoom ze net gaar. Laat ze goed uitlekken en wat uitdrogen.

Laat 50 gr gezouten roomboter smelten.

Leg bakpapier op een bakplaat en besprenkel dit met olijfolie. Verdeel er de aardappelen over en plet ze lichtjes met een vork of pureestamper. Verdeel er tenslotte de gesmolten boter over en nog een beetje grof zout.

Bak ze in een 30 à 40 minuten in de oven, tot ze lichtjes kleuren en knapperig zijn aan de buitenkant.

Ondertussen maak je de chimichurri. Meng 1 fijn gesnipperde sjalot, 1 geperst teentje knoflook, 1/2 koffielepel chili flakes, 15 gr fijn gesneden platte peterselie (dat is ongeveer een goed handvol), fijn gesneden blaadjes van 4 takjes munt, 1/2 koffielepel gedroogde oregano, 2 eetlepels wittewijnazijn, 1 koffielepel mosterd en 50 ml olijfolie.

Maak dan de zure room saus. Hiervoor meng je 150 gr zure room met 1 koffielepel harissa, 1 eetlepel mayonaise, 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder, zwarte peper en een snuifje fleur de sel.

Verdeel de zure room saus over een schaal, leg er de aardappels op en besprenkel met de chimichurri.

Verdeel er tenslotte 125 gr gerookte forel over. Breek deze hiervoor in stukjes.

Ik gaf hier een slaatje bij van rucola en pluksla (beide uit eigen tuin dus lekker veel smaak).

Wat heb je nodig :

  • 600 gr aardappelen
  • 50 gr gezouten roomboter
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 koffielepel chili flakes
  • 15 gr platte peterselie
  • blaadjes van 4 takjes munt
  • 1/2 koffielepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 koffielepel mosterd
  • 50 ml olijfolie + extra voor de aardappelen
  • 150 gr zure room
  • 1 koffielepel harissa
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • zwarte peper
  • fleur de sel
  • 125 gr gerookte forel
  • groen slaatje voor erbij

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.