Kookboeken, ik ben er sinds een paar jaren verslaafd aan. Ik kan geen boekenwinkel passeren zonder eens rond te gaan neuzen bij de kookboeken. Als er ooit een soort van AA wordt opgericht voor kookboekenverslaafden, schrijft Stefan mij direct in denk ik ;-).
Ik heb de laatste 2 jaren dan ook al een mooie collectie opgebouwd. Om de paar weken / maanden komt er een nieuw kookboek bij omdat mijn wilskracht weer eens helemaal verdwenen bleek te zijn en ik niet kon weerstaan aan een bepaald boek. Vooral de boeken van Donna Hay hebben dat effect op mij. De combinatie van prachtige fotografie met lekkere, inventieve recepten doet het hem. Van har heb ik dus ook de meeste kookboeken, 5 namelijk. Het zijn boeken waar ik graag inspiratie uit haal. Een pluspunt is ook dat ze vaak zeer eenvoudige, snel klaar te maken recepten heeft. Ideaal dus voor tijdens de week, als het allemaal wat sneller moet gaan na een werkdag.
Vandaag was er ook weer een recept uit één van haar boeken aan de beurt. Het is super gemakkelijk, dit kan iedereen klaarmaken, je innerlijke keukenprinses mag even rusten ;-). En toch zal je ervan smullen alsof het een gerecht van een sterren chef is. De smaak is super, lichtjes pittig door de dressing met oa een chilipeper maar toch fris door de komkommer die er bij gebruikt wordt. De manier van klaarmaken zorgt ook voor sappige stukjes kip. Tja, ik was verkocht van bij de eerste hap.
BEREIDING (voor 2 pers) :
Kook 1 zakje – 125 gr rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik koos voor een mengeling van witte en wilde rijst, maar basmati rijst zal hier even lekker bij zijn.
Breng 1,5 ltr water aan de kook en doe er 1 in schijfjes gesneden limoen, het sap van 1/2 limoen, 4 limoenblaadjes en 6 plakjes (van ongeveer 0,5 cm) gember bij. Laat dit een 5 minuten zachtjes koken.
Snij 1 dubbele kipfilet in reepjes en kruid ze met een beetje kippenkruiden. Bak deze kort in een beetje boter in een hete pan. Doe er dan het water bij (mét alle ingrediënten) en laat nog een 7 à 8 minuten op een zacht vuur pruttelen.
Ondertussen maak je de dressing. Mix hiervoor 200 ml kokosmelk, 1 koffielepel korianderpoeder, 1 eetlepel vissaus, sap van 1/2 limoen, 1 fijn gesneden rode chilipeper en 1 koffielepel rietsuiker tot een gladde massa.
Snij ook al 1 grote, geschilde komkommer in blokjes. Ik sneed hiervoor de komkommer in 2 helften, waarna elke helft in de lengte in 3 werd gesneden en dan werd verdeeld in blokjes van ongeveer 0,5 à 1 cm.
Haal de kip uit het water. Het water met de ingrediënten mag je weg doen.
Snij de reepjes kip nog in iets kleinere stukjes. Leg deze terug in de warme pan waar je de kip in hebt klaargemaakt. Voeg er de rijst, komkommer, een goed handvol gescheurde muntblaadjes, 2 handen vol kiemen en een scheutje van de dressing aan toe. Meng alles goed door elkaar.
Naar smaak kan je dan dressing toevoegen.
Wat heb je nodig :
- 1 zakje – 125 gr rijst (bv mengeling van witte en wilde rijst, of Basmati)
- 1,5 ltr water
- 2 limoenen
- 4 limoenblaadjes
- een paar cm verse gember
- 1 dubbele kipfilet
- kippenkruiden
- roomboter
- 200 ml kokosmelk
- 1 koffielepel korianderpoeder
- 1 eetlepel vissaus
- 1 rode chili peper
- 1 koffielepel rietsuiker
- 1 grote komkommer
- handvol muntblaadjes
- 2 x handvol kiemen
SMAKELIJK 🙂 !