Wat was het druk vandaag op het werk ! Ik deed vanalles door elkaar en had op het einde van de dag het gevoel dat ik niets had afgewerkt. Dat is zo niet, maar jullie weten waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Het was zo’n dag dat je op je horloge kijkt, ervan uitgaand dat er zo’n half uur gepasseerd is en je moet vaststellen dat er al bijna 2 uren zijn gepasseerd. Zo’n dag dat je bureau verdrinkt onder de papieren, de mails sneller binnenkomen dan je ze kan lezen (laat staan beantwoorden) en je computer gewoon niet snel genoeg wil meewerken.
Op zo’n dag ben ik altijd blij als ik iets extra lekker voorzien heb voor de lunch. Iets lekker zoals deze noten – zaden hummus.
Ik weet niet of jullie het al weten maar ik eet al meer dan een jaar geen charcuterie meer. Het smaakt me gewoon niet meer, ik eet veel liever eens iets “anders”. Dat vraagt al eens wat meer voorbereiding maar dat is het me wel waard.
Deze hummus moet je op tijd beginnen voorbereiden (de noten en zaden moeten minimum 3 uren weken) maar het klaarmaken zelf kost eigenlijk niet zo veel tijd. Ik zet ’s morgens de noten en zaden onder water en dan kan ik ’s avonds de hummus maken (ze mogen tot maximum 24 uren weken).
Met wat crackers erbij vormt dit echt een heerlijke lunch, voor een paar dagen zelfs. Het is het extra werk dus waard !
Het recept is van één van mijn favoriete koks, Hugh Fearnley – Whittingstall. Hij heeft fantastische, zeer creatieve, vegetarische gerechten.
Ben je dus net als ik steeds op zoek naar vegetarische alternatieven voor de lunch, of wil je gewoon die boterham met charcuterie even afwisselen met iets anders, dan kan ik je dit al zeker aanraden !
BEREIDING :
Doe 100 gr macadamianoten of amandelen samen met 50 gr zonnebloempitten, 50 gr pompoenpitten, 25 gr lijnzaad, 25 gr sesamzaadjes in een kom en giet er ruim koud water bij tot alles goed onderstaat. Laat dit minimum 3 uren, maximum 24 uren weken in de koelkast.
Bak ook een fijn gesneden halve witte ajuin en 1 teentje knoflook in olijfolie gedurende een paar minuten. Laat dit wat afkoelen.
Giet de noten en zaden af.
Doe ze in de blender, mix fijn terwijl je er in delen 100 ml olijfolie bijgiet.
Stop een aantal keren om de noten en zaden van de zijkant te schrapen, zodat alles goed mengt.
Doe er dan het sap van 1 limoen, 2 koffielepels pittige mosterd, zwarte peper, een snuifje fleur de sel en 2 à 3 eetlepels gedroogde daslook bij (hier kan je naar smaak andere gedroogde of verse kruiden gebruiken). Mix alles goed door elkaar en doe er eventueel wat water bij tot je een romige hummus bekomt.
Lekker op crackers !
Met deze hoeveelheid kom ik zo’n 3 à 4 dagen toe. Bewaar de hummus wel in de koelkast.
Wat heb je nodig :
- 100 gr macadamianoten of amandelen
- 50 gr zonnebloempitten
- 50 gr pompoenpitten
- 25 gr lijnzaad
- 25 gr sesamzaadjes
- 1/2 witte ajuin
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- sap van 1 limoen
- 2 koffielepels pittige mosterd
- zwarte peper
- fleur de sel
- 2 à 3 eetlepels gedroogde daslook
SMAKELIJK 🙂 !
Klinkt en ziet er lekker uit! Ga dit zeker eens proberen. Ben trouwens ook een fan van Hugh Fearnley-Whittingstall. Zowel van zijn recepten, als van zijn ‘War on Waste’ en ‘Fish Fight’ campagnes.
Hallo Mieke,
Ik heb hem pas recent leren kennen. Hij heeft geweldige recepten en ik heb ondertussen al 2 boeken, allemaal vol inspirerende gerechten voor een bijna-vegetariër als ik.
Die “War on Waste” en Fish Fight” ga ik eens opzoeken, dat ken ik nog niet.
Laat het smaken als je deze hummus maakt !
Groetjes,
Peggy