Afgelopen woensdag was een dagje vakantie in eigen tuin. Op zo’n dag mag de BBQ zeker niet ontbreken. De laatste jaren zorg ik altijd voor bijgerechten die net iets meer creativiteit vragen, en meer afwisseling bieden, dan wat blaadjes sla, geraspte wortel, schijfjes tomaat, ed. Niet dat daar iets mis mee is, maar er zijn zo veel lekkere salades die heerlijk smaken bij een BBQ.
Deze salade komt net als de paksoi salade met honing – mosterdkip en kokosdressing uit het boek “Salade” van Janneke Philippi. Hij is super simpel te maken. Ik denk zelfs dat je langer bezig zal zijn met wortelen raspen voor een “klassieke” BBQ ;-).
In het originele recept worden er garnalen toegevoegd maar deze heb ik weggelaten omdat ik de salade serveerde bij vlees.
Het leuke aan deze salade, behalve dat hij heel lekker is, is het feit dat de rode linzen hun vorm behouden. Normaal gezien als je deze kookt, vallen ze gemakkelijk uit elkaar. Door de manier waarop ze nu worden klaargemaakt behouden ze beet, worden ze geen papje.
Ben je dus net als ik fan van kikkererwten en linzen, maak deze salade dan zeker eens klaar bij je volgende BBQ. Of gewoon, op zich, als lunch …
BEREIDING (voor 2 pers) :
Verhit 2 eetlepels rijstolie in een ruime pan.
Voeg er 1 goed gevulde eetlepel rode currypasta aan toe (of iets meer als je van echt pittig houdt) en laat even bakken.
Doe hier 1 blik kikkererwten en 100 gr rode linzen bij en meng goed met de rode curry pasta. Laat een 5 minuten bakken.
Giet er dan 150 ml warm water bij. Breng dit aan de kook. Van zodra het water kookt, neem je de pan van het vuur en laat je de linzen en kikkererwten afkoelen in het kookvocht. De linzen zullen dit opnemen en zo hun vorm en beet behouden.
Halveer een limoen. Rooster beide helften in een pan tot ze lichtjes kleuren. Meng het sap onder de salade. Kruid met een snuifje fleur de sel en zwarte peper.
Werk af met rucola. Als je net als ik rucola in de tuin hebt staan, gebruik dan ook de gele bloemetjes bij de afwerking. Deze bloeien nu volop en zorgen voor een zonnige sfeer op je bord. En extra pit …
Wat heb je nodig :
- 2 eetlepels rijstolie
- 1 eetlepel rode currypasta
- 1 blik kikkererwten
- 100 gr rode linzen
- 150 ml water
- 1 limoen
- fleur de sel
- zwarte peper
- rucola
SMAKELIJK !
En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !