komkommer met pittige cashewmix

We zijn beide verzot op een moestuin met zo’n leuke, oude serre. Onze tuin is echter absoluut niet groot, zo’n 6m op 10m. Veel ruimte voor een moestuin is er dus niet. Toch proberen we sinds een paar jaren zelf wat groentjes te kweken in een klein hoekje. We gaan met de oogst niet direct zelfbedruipend worden maar gewoon zo af en toe iets vers uit de moestuin op ons bord, het is leuk.

Buiten een aantal groenten, hebben we ook verschillende kruiden en eetbare bloemen staan. Komkommerkruid is er daar eentje van. Niet alleen geeft deze plant mooie eetbare bloemen, het is blijkbaar ook nog een plant waar bijen op verzot zijn. En aangezien het niet goed gaat met deze beestjes kunnen ze alle hulp, hoe miniem ook, gebruiken. Dubbel voordeel dus 🙂 !

Het komkommerkruid begint er nu volop voor te gaan en geeft veel bloemen. Ik ging dus op zoek naar een recept met komkommer om daar ook wat bloemen in te verwerken. Nu smaken die ook wel bij andere groenten maar ja, ik dacht komkommerkruid / komkommer … Ja, ik weet het, niet direct top foodpairing …

Dit is een gerecht dat je zowel op zich staand als lunch kan eten, maar dat ook heel lekker is met een stukje vlees of vis, of, als je het vegetarisch wil houden, met bv gebakken halloumi.

Het zachte van de komkommer combineert fantastisch met het pittige en eerder krokante van de cashewmix. Dit is alweer een top recept uit het boek “Heel veel veg” !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Eerst maak je de cashewmix. Doe hiervoor 100 gr cashewnoten samen met 6 grof gesneden lente-uitjes, 2 grof gesneden teentjes knoflook, een 3 à 4 cm vers geraspte gember, 2 goed gevulde koffielepels gehakt citroengras, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder, geraspte schil van 1 limoen en 1 koffielepel kokosbloesemsuiker in de keukenmachine. Mix dit tot een grove pasta, waar nog wat stukjes noot in zitten. Het beste kan je dit doen door telkens kort te mixen.

Bak deze mix in een scheutje rijstolie gedurende een 5 minuten, op een niet te hoog vuur. Blijf hier bij en roer voortdurend het mengsel om zodat het niet kan verbranden ! Roer er op het einde 1 eetlepel tamari soja saus door en haal van het vuur.

Snij 1,5 komkommer in plakjes. Snij elke komkommer hiervoor eerst in de lengte in 4 en haal er de zaadlijsten uit. Snij deze kwartjes dan telkens in dunne plakjes.

Doe de komkommer in een grote schaal en meng met 2 eetlepels rijstazijn, 1 koffielepel kokosbloesemsuiker, het sap van 1/2 limoen, een snuifje zout en peper.

Ondertussen is de cashewmix wat afgekoeld. Meng er dan een goed handvol fijn gesneden munt bij. Ik neem bij voorkeur Marokkaanse munt omdat die intenser van smaak is.

Meng de komkommer met de cashewmix.

En, als je ze hebt, werk af met een aantal bloemen van het komkommerkruid.

Wat heb je nodig :

  • 100 gr cashewnoten
  • 6 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 à 4 cm verse gember
  • 2 koffielepels gehakt citroengras (potjes zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • geraspte schil van 1 limoen + sap van 1/2 limoen
  • 2 koffielepels kokosbloesemsuiker
  • rijstolie
  • 1,5 komkommer
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • zout
  • peper
  • handvol munt
  • eventueel bloemen van komkommerkruid

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.