kiwi – banaan – havermouttaartje

Een taartje als ontbijt, zegt daar iemand nee tegen ? Ik in ieder geval toch niet.

Taartje is nu misschien niet echt het juiste woord maar toch … Het ziet er zo uit én je krijgt er hetzelfde zalige gevoel van, dus ik noem het zo.

Dit taartje is natuurlijk wel een pak gezonder dan eentje dat je als dessert of vieruurtje verorbert.

Ik zag het recept voorbijkomen op de blog Roeckies World, maar wel in de vorm van ontbijtrepen. Aangezien al mijn rechthoekige vormen echter te groot waren hiervoor, koos ik ervoor om dit in mijn kleinste springvorm klaar te maken, dus in de vorm van een taartje.

Op aanraden van de sous-chef deed ik er ook wat gember bij. Het resultaat was een absolute topper van een ontbijt, zalig lekker. Je houdt bovendien lang een voldaan gevoel. Win- win dus 😉 !

BEREIDING (voor 2 personen) :

Eerst maak je kiwi – confituur, die je als vulling en afwerking zal gebruiken.

Plet hiervoor 1 banaan en snij 3 (gele) kiwi’s in kleine stukjes. Rasp ook een 5 cm verse gember fijn.

Doe dit alles in een klein pannetje en breng aan de kook met een klein scheutje water en het sap van een halve limoen. Laat dit een 5 minuten koken.

Haal het pannetje dan van het vuur en voeg er 5 eetlepels geleisuiker aan toe. Meng de suiker goed onder het kiwi – banaanmengsel.

Zet het pannetje terug op het vuur en laat nog een 3 minuten doorkoken. Zet opzij en laat wat afkoelen. De confituur zal dan ook nog indikken.

Ondertussen smelt je 1 eetlepel kokosolie. Plet ook nog eens 2 bananen.

Meng de gesmolten kokosolie en de geplette bananen met 150 gr havermout, 2 eetlepels geraspte kokos, 1 eetlepel zonnebloempitten, 1 eetlepel pompoenpitten, 2 eetlepels lijnzaad, 1 koffielepel maanzaad en 2 eetlepels agavesiroop, tot je een redelijk samenhangend en plakkend deeg krijgt.

Bedek de bodem van een springvorm van diameter 19 cm (niet groter want dan wordt het taartje te plat) met bakpapier.

Doe ongeveer 3/4 de van het deeg in de springvorm. Verdeel het deeg gelijkmatig en druk goed aan met de achterkant van een lepel.

Smeer hierover een niet te dik laagje van de confituur (je moet zeker nog voldoende over hebben om over het taartje uit te smeren).

Verdeel de rest van het deeg over de confituur. Je gaat dit niet netjes kunnen verdelen en aandrukken, je moet het eerder over de confituur strooien en zorgen dat het mooi verdeeld is.

Bak dit taartje in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende een 25 à 30 minuten, tot de bovenkant lichtjes kleurt.

Laat het taartje afkoelen en verdeel de rest van de confituur er over.

Ik zelf heb het taartje de dag voordien gemaakt. Toen het was afgekoeld tot kamertemperatuur heb ik het ’s nachts in de koelkast bewaard. Neem het taartje dan wel een kwartier voor het eten uit de koelkast, anders is het net iets te koud. De confituur op de bovenkant smeer je er dan ook pas op als je het gaat eten.

Ik heb gele kiwi’s gebruikt omdat ik deze lekkerder vind dan de groene maar hier doe je dus mee zoals je zelf verkiest.

Wat heb je nodig :

  • 3 bananen
  • 3 (gele) kiwi’s
  • scheutje water
  • sap van 1/2 limoen
  • 5 cm gember
  • 5 eetlepels geleisuiker
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 150 gr havermout
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 koffielepel maanzaad
  • 2 eetlepels agavesiroop

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.