Eind januari ging ik solden shoppen in Antwerpen.
De meeste vrouwen slenteren dan van klerenwinkel naar klerenwinkel, van schoenenwinkel naar schoenenwinkel. Om na uren met zere voeten én beladen met tassen (en veel miskopen) naar huis te gaan.
Ik was ooit ook zo …
Was (ja, absoluut verleden tijd), want dat kan mij niet meer bekoren. Solden shoppen betekent nu dat ik hoop een goed (kook)boek of die leuke borden of kommetjes te bemachtigen aan een mooie prijs ;-).
Mijn “solden oogst” bestond deze keer uit een boek, een kookboek dat ik al vele, vele malen had doorbladerd. “Havermoutje”, met allerlei recepten voor ontbijt, lunch, diner met, jawel, havermout.
Ah ja, en pralines van The Chocolate Line, maar dat zijn eigenlijk geen solden. Dat is gewoon een lekkernij die ik af en toe MOET hebben ;-).
Maar goed, ik kocht een boek met havermout recepten dus en koos voor deze havermout – quinoa – rode biet burgers als eerste recept. In het boek bevatten ze geen rode biet, dat is een eigen draai die ik aan het recept gaf. Zo werden het burgers die als een volwaardige maaltijd kunnen dienen.
Ze zijn gemakkelijk te maken en smakelijk. In de toekomst zullen ze hier zeker nog op tafel verschijnen, waarschijnlijk ook zelfs met andere groenten dan rode biet. Het lijkt me echt een recept om creatief mee om te gaan.
BEREIDING (voor 2 pers) :
Kook 100 gr quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat dit lichtjes afkoelen.
Rasp 1 grote rode biet redelijk grof.
Meng 3 los geklopte eieren met 150 gr havermout, 1 eetlepel komijn, 4 in fijne ringen gesneden pijpajuintjes, 2 fijn gesneden teentjes knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes, 1 eetlepel maanzaadjes.
Voeg er de geraspte rode biet en de quinoa aan toe.
Kruid met peper en meng alles goed door elkaar.
Indien het mengsel toch te vochtig is, voeg je nog wat havermout toe, indien het te droog is wat water.
Maak van het mengsel burgers, door telkens ongeveer 1 goed gevulde eetlepel van het mengsel in de pan te leggen en een beetje plat te drukken.
Zo kan je, afhankelijk van de grootte van je pan, verschillende burgers tegelijk bakken. Doe dit in een beetje olijfolie in een anti aanbakpan.
Bak ze telkens langs elke kant een 4 à 5 minuten, op een niet te hoog vuur.
Serveer ze met wat zure room, gemengd met een beetje komijn, en eventueel nog een slaatje.
Wat heb je nodig :
- 100 gr quinoa
- 1 grote rode biet
- 3 eieren
- 150 gr havermout
- 1 eetlepel komijn
- 4 pijpajuintjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel maanzaadjes
- peper
- zure room met komijn
SMAKELIJK ) !
Wat een tof en origineel receptje! Ik ga het beslist eens proberen, want ik eet sowieso geen vlees.