Ik denk dat het ongeveer een half jaar geleden is dat mijn wok het begaf, na jaren trouwe dienst. De bodem stond schots en scheef, en de antikleeflaag liet los. Niet echt ideaal meer dus om te wokken, de wok werd niet meer goed heet en die stukjes antikleeflaag gaven nu niet direct een lekker extra smaakje ;-).
Toen ik dus kort daarna een persbericht kreeg (oh, dat klinkt chique hé, een persbericht) over de nieuwe collectie van GreenPan, trok ik mijn stoute schoenen aan. Ik vroeg of ik een wok mocht testen. Er stond wel in dat persbericht dat je dat mocht vragen, maar ik ben daar niet goed in. Ik voel me dan altijd een beetje een schooier. Stom, ik weet het maar toch … Aangezien ik ook maar een klein bloggertje ben had ik eigenlijk zelfs geen positief antwoord verwacht. Het was al heel wat dat ik überhaupt een persbericht kreeg ! Groot was dus de verrassing toen ik een wok thuis kreeg toegestuurd. Ik was eigenlijk zelfs zo blij als een kind met nieuw speelgoed ;-).
Ondertussen had ik ook al wat opgezocht op internet over GreenPan en ik had een paar reacties gelezen van gebruikers die kloegen over het feit dat de antikleeflaag snel los zou laten. Nu had ik sowieso al besloten om er niet direct na het eerste gebruik iets over te schrijven, maar toen was ik vastbesloten. De wok zou grondig én veel getest worden vooraleer er hier iets over zou verschijnen, vooraleer ik het zou aanbevelen.
We zijn nu een paar maanden verder, de wok heeft er al wat uurtjes wokken opzitten en ik, ik ben tevreden. Mijn wok ziet er nog steeds als nieuw uit, de antikleeflaag laat helemaal niet los. Bovendien staat hij na veelvuldig gebruik nog stevig op het vuur. Een groot verschil met de wok die ik tussen de eerder genoemde wok had en deze. Die stond na 1 keer gebruiken te dansen op het vuur, met een volledig kromgetrokken bodem ! Tja, dat krijg je zeker als je een wok koopt omdat hij er mooi uitziet (zwart met een houten handvat) maar niet echt let op de kwaliteit ?
Eén van de gerechten die ik in mijn nieuwe wok al klaarmaakte, is deze groenten – viscurry. Een pittige curry, boordevol smaak en met lekker veel groenten.
BEREIDING (voor 2 pers) :
Snij eerst alle groenten : 1/2 rode ajuin en 3 teentjes knoflook zeer fijn, 1/2 courgette, 1 dikke wortel en 1/2 aubergine in blokjes. Meng de aubergine met het sap van 1/2 limoen, zo verkleurt hij niet. Maak ook een dik handvol prinsessenboontjes schoon.
Verhit de wok, doe er een beetje rijstolie in en bak de ajuin en knoflook tot ze glazig zijn. Doe er dan 1 eetlepel sojasaus bij en meng goed.
Voeg de prinsessenboontjes toe en laat een paar minuten bakken.
Doe er dan een dik handvol sojascheuten bij en laat terug even bakken.
Rasp er een paar cm verse gember bij en meng dit goed onder de groenten.
Hierna voeg je de courgette, wortel en aubergine toe. Meng alles goed onder elkaar en laat terug even bakken.
Tenslotte voeg je er een 100 gr diepvrieserwtjes aan toe.
Maak een kuiltje in het midden van de groenten en leg er 2 eetlepels rode curry pasta in. Roer even door de pasta en laat deze kort bakken.
Voeg dan 200 ml kokosmelk en 100 ml kippenbouillon toe. Meng alles goed door elkaar, saus en groenten.
Leg 5 wijtingfilets op de groenten en dek de wok af. Laat een paar minuten sudderen tot de vis gaar is.
Doe er dan 2 eetlepels vissaus, het sap van 1/2 limoen en een koffielepel rietsuiker bij.
Meng alles goed door elkaar. Door het mengen zal de vis ook in stukjes uit elkaar vallen.
Laat nog een minuutje sudderen.
Wat heb je nodig :
- 1/2 rode ajuin
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 courgette
- 1 dikke wortel
- 1/2 aubergine
- sap van 1 limoen
- handvol prinsessenboontjes
- rijstolie
- 1 eetlepel sojasaus
- handvol sojascheuten
- verse gember
- 100 gr diepvrieserwtjes
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 200 ml kokosmelk
- 100 ml kippenbouillon
- 5 wijtingfilets
- 2 eetlepels vissaus
- 1 koffielepel rietsuiker
SMAKELIJK 🙂 !