geroosterde granen en bloemkool

granen-met-bloemkoolAfgelopen weekend heb ik één van de mooiste complimenten ooit gekregen over mijn blog ! Op Facebook had een trouwe volger een foto gedeeld van een recept van mijn blog dat ze had klaargemaakt.  Dat op zich vind ik al zeer leuk (hint, hint, laat jullie dus gerust gaan in de toekomst 😉 ), maar de tekst die ze er bij had gezet … Tja, daar werd ik even stil van.  Wat ze zei ?

De recepten van Peggy’s Pastime intrigeren me altijd.  Je leest de ingrediënten en de bereidingswijze en je weet : dit wordt speciaal.

Fantastisch toch, niet ? Ik zat aan de computer met een smile tot achter mijn oren toen ik dit las ;-).  Op zo’n moment weet ik weer waarom ik al een paar keer na hevig getwijfel toch besloot om door te gaan met mijn blog.  Omdat er namelijk echt wel mensen zijn die ik een plezier doe met de recepten die ik deel.  Ik moet daar niet onnozel over doen of over liegen, dat doet deugd, dat geeft een goed gevoel.  Tenslotte houden we allemaal wel van een complimentje af en toe hé ?

Ik heb zelf ook zo iemand wiens recepten me altijd intrigeren.  Donna Hay ! Ik ben helemaal weg van haar (meestal eenvoudige) recepten die leiden tot subliem lekkere gerechten.  Als ik zie dat ze een nieuw boek uitheeft, dan moet ik dat gewoon hebben, dan is er geen houden aan.

Dit gerecht is grotendeels gebaseerd op een recept uit haar laatste boek “Life in Balance”.  Werk heb je er bijna niet aan, maar smaak heb je er des te meer van.  De bloemkool wordt lekker knapperig in de oven, de combinatie met granen is top.  Dit gerecht is een ware smaakbom, ook al heb je eigenlijk niet zo heel veel kruiden nodig.  Echt waar, dit MOET je gewoon eens maken.  Het enige minpuntje aan dit gerecht : je hebt wel wat meer afwas.  Maar je partner gaat zo blij zijn na deze lekkere maaltijd dat hij / zij met plezier de afwas gaat doen ;-).

bloemkool3

BEREIDING (voor 2 pers) :

Kook verschillende granen volgens de aanwijzing op de verpakking.  Ik nam 100 gr spelt, 100 gr freekeh en quinoa (kan je zo gecombineerd kopen) en 50 gr farro.  Hier kan je natuurlijk zelf kiezen welke granen je wil.

Snij 1 niet te grote bloemkool in kleine roosjes.

Schep de bloemkool en de verschillende gekookte granen, samen met 125 ml olijfolie, 3 koffielepels ras el hanout, fleur de sel en wat zwarte peper goed door elkaar in een kom.

Verdeel dit mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet een 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °.

Hierna voeg je 2 x een dik handvol grof gesneden platte peterselie, een handvol fijngehakte dille, een goed handvol pistachenoten en het sap van 1 citroen toe.  Meng alles goed door elkaar.

Werk tenslotte af met wat ricotta.

Wat heb je nodig :

  • 100 gr spelt
  • 100 gr freekeh en quinoa
  • 50 gr farro
  • 1 bloemkool
  • 125 ml olijfolie
  • 3 koffielepels ras el hanout
  • fleur de sel
  • zwarte peper
  • 2 handvol platte peterselie
  • handvol dille
  • handvol pistachenoten
  • sap van 1 citroen
  • ricotta

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “geroosterde granen en bloemkool

  1. Hoi,

    Als ik het goed lees, kook je de bloemkool niet vooraf? Geraakt die dan zo snel gaar?
    kan ik de granen op voorhand koken en dan koud bij de bloemkool in de oven doen?

    1. Hallo Marie-Claire,

      De bloemkool kook je inderdaad niet vooraf. Zorg wel voor echt kleine roosjes. Na de tijd in de oven zijn die dan lekker beetgaar, zo tussen rauw en zacht gekookt, nog wat beet aan. Ik hou daar wel van.
      Je kan de granen gerust op voorhand koken en koud bij de bloemkool doen. Die warmen terug goed mee op.

      Laat het smaken ! En laat gerust weten wat je er van vond.

      Groetjes,
      Peggy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.