Ik hou mij zelden volledig aan een recept. Ergens probeer ik er wel altijd een eigen toets in te verwerken. Meestal is dat bewust, soms iets minder bewust / gewild / gepland.
Bij dit recept was het tweede van toepassing. Ik zag in Life in Balance van Donna Hay een recept voor spinaziepannenkoeken met courgette – erwtjes salade. De foto was fantastisch en hongeropwekkend (zoals altijd), het recept deed echt “goesting” krijgen.
De aandachtige lezers onder jullie hebben het al gezien, de titel van deze blogpost spreekt over erwtjespannenkoeken, maar hierboven spreek ik over spinaziepannenkoeken.
Ik was er van overtuigd dat er nog spinazie in de diepvries zat … Niet dus, zoals bleek bij het beginnen koken ! Aangezien er geen tijd of zin meer was om nog naar de supermarkt te rijden moest ik dus snel een alternatief bedenken.
Dat alternatief werden erwtjes, die sowieso toch al in het recept gebruikt werden.
Het resultaat zijn schitterend groen gekleurde pannenkoeken, écht eens iets anders op je bord 😉 !
De smaak zit ook top. Niet verwonderlijk natuurlijk, erwtjes en courgette vormen een lekkere combinatie. Bovendien heb je aan dit gerecht bijna geen werk. Maken dus, zou ik zeggen 😉 !
BEREIDING (voor 2 pers) :
Begin met het beslag voor de pannenkoeken. Mix hiervoor 175 gr ontdooide diepvrieserwtjes samen met een dik handvol platte peterselie, het sap van 1/2 limoen en 2 teentjes knoflook tot een glad mengsel. Doe dit bij 100 gr boekweitmeel, 2 eieren, 250 ml amandelmelk, wat zwarte peper en een snuifje fleur de sel en meng alles goed door elkaar tot je een glad beslag krijgt.
Snij 1,5 courgette in dunne sliertjes (bij voorkeur met een spiraalsnijder). Meng deze met het sap van 1/2 limoen.
Begin aan het bakken van de pannenkoeken. Neem een iets grotere anti aanbakpan en verwarm er een beetje olijfolie in. Giet er 2,5 à 3 soeplepels van het beslag in. Deze hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je pan (mijn pan heeft een doorsnede van zo’n 20 cm). Je pannenkoeken moeten tamelijk dun zijn. Laat elke pannenkoek gedurende een 2 minuten bakken, tot het beslag steviger is. Hou elke pannenkoek warm terwijl je de andere bakt. Ik had met deze hoeveelheid beslag 3 pannenkoeken.
Snij ondertussen 1 teentje knoflook zeer fijn. Bak dit kort in wat olijfolie met roomboter en voeg dan de courgettesliertjes en 75 gr ontdooide diepvrieserwtjes toe. Laat dit kort bakken op een tamelijk hoog vuur. Kruid met zwarte peper en fleur de sel en doe er een handvol gedroogde ajuintjes bij.
Leg op elke pannenkoek wat van het courgette – erwtjes mengsel en werk af met wat blaadjes basilicum en schepjes geitenkaas.
Wat heb je nodig :
- 250 gr ontdooide diepvrieserwtjes
- dik handvol platte peterselie
- sap van 1 limoen
- 3 teentjes knoflook
- 100 gr boekweitmeel
- 2 eieren
- 250 ml amandelmelk
- zwarte peper
- fleur de sel
- 1,5 courgette
- olijfolie
- roomboter
- handvol gedroogde ajuintjes
- blaadjes basilicum
- geitenkaas
SMAKELIJK 🙂 !