Als kind was ik er al verzot op, erwtjes en wortelen. In de pre-blog periode stond dit toch meestal wel 1 keer per week op het menu. Nu is dat minder geworden omdat ik graag allerlei recepten test en we dus meestal zelfs niet 1 keer per maand hetzelfde eten ! Buiten dan spaghetti bolognese, dat kan ik gewoon niet langer dan 1 week missen.
Vroeger maakte ik erwtjes en wortelen ook steeds op de klassieke manier klaar maar sinds ik dit recept ontdekt heb gaan ze enkel zo nog op tafel komen. Het is dan ook een recept van 1 van mijn grote idolen op kookgebied, Yotam Ottolenghi. Het komt uit Het Kookboek, en vormt een alledaags, weinig boeiend gerecht om tot een heerlijk gerecht met een aparte smaak.
Het kost weinig extra moeite in vergelijking met de klassieke manier, dus aarzel niet om ze zo ook eens klaar te maken. Het is absoluut geen tijdrovend recept en kan dus gerust ook na een werkdag worden klaargemaakt.
BEREIDING (voor 2 pers) :
Begin eerst aan de saus. Doe een 150 ml appelsiensap (ongeveer 2 appelsienen) samen met 75 ml rode wijn, 50 gr honing, 2 kaneelstokjes en 4 steranijs samen in een pot. Breng aan de kook en laat dan op een zachter vuur sudderen en inkoken gedurende ongeveer 15 minuten.
Ondertussen snij je een 8- tal iets dikkere wortelen in fijne schijfjes. Doe deze in een ovenschotel en meng met een flinke scheut olijfolie, 3 fijn gesneden teentjes knoflook en wat peper. Zet de schotel gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.
Hierna haal je de schotel uit de oven en voeg je de saus toe. Roer alles goed door elkaar en zet nog 5 minuten in de oven.
Ongeveer 1 minuut voor het einde van deze 5 minuten voeg je 1 blik – 160 gr erwtjes toe, zodat deze even mee kunnen opwarmen.
Wat heb je nodig :
- 150 ml appelsiensap
- 75 ml rode wijn
- 50 gr honing
- 2 kaneelstokjes
- 4 steranijs
- 8-tal dikkere wortelen
- olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- peper
- 1 blik – 160 gr erwtjes
SMAKELIJK 🙂 !