chocolade cannelés

2020 …

Twintig – twintig …

Ik vind dat best wel tof klinken …

Het klinkt als een nieuwe start … voor bijvoorbeeld deze blog. Want dat is wel nodig, een nieuwe start, na zo’n 4 maanden stilte. Ja, ik weet het, het is schandalig dat ik zolang niets heb gedeeld.

Nochtans zijn er veel recepten getest en goedgekeurd maar het bloggen zat in een dipje. Nu begon ik het wel wat te missen, dus hier ben ik weer !

Eerst en vooral wil ik jullie allemaal een fantastisch jaar wensen, vol vriendschap, liefde, geluk, plezier, … en vooral veel lekker eten 😉 ! Eten waarvoor jullie hier hopelijk inspiratie gaan vinden.

Om zo’n lange stilte goed te maken, dacht ik te beginnen met een topper van Donna Hay. Deze chocolade cannelés zijn echt om duimen en vingers bij af te likken, zo lekker. Ze zijn dan ook nog eens gemakkelijk te maken, wat kan een mens nog meer willen ?

Normaal gezien is het het beste om cannelés te bakken in koperen vormpjes maar die heb ik helaas (nog niet) in mijn bezit. Voorlopig moet een siliconen vorm het werk maar doen. Dat lukt ook goed, het enige nadeel lijkt mij nu dat er zo’n “krak” in de cannelés komt als je ze uit de vorm haalt. Aan de smaak doet dit echter niets, die blijft heerlijk !

In het originele recept wordt er butterscotchlikeur gebruikt, die is wel vervangen door koffielikeur.

Ah ja, en dit is eigenlijk het werk van de sous-chef ;-).

BEREIDING (voor 16 cannelés) :

Breng in een steelpan 560 ml volle melk met 1 koffielepel vanillepasta, 50 gr roomboter, 200 gr pure chocolade (70 % cacao) op een matig vuur tot aan het kookpunt. Neem de pan van het vuur, roer tot alles goed gemengd / gesmolten is en laat dan afkoelen.

Ondertussen doe je 2 eieren, 2 eidooiers en 240 gr poedersuiker (gezeefd) in een grote kom. Roer dit alles voorzichtig maar goed door elkaar.

Voeg 100 gr gezeefde bloem toe en spatel door het mengsel.

Voeg dan het afgekoelde chocolademengsel toe en spatel goed om.

Klop het beslag niet op, anders wordt de textuur te luchtig en te licht.

Laat dit beslag minstens 2 uur, of nog beter een ganse nacht, op kamertemperatuur staan.

Vet dan de cannelés vorm in met boter. Zet de vorm omgekeerd op een groot bord en plaats dit in de koelkast tot de vorm koud is.

Schep ondertussen eventueel schuim van het oppervlak van het beslag. Voeg er 160 ml koffielikeur aan toe en roer voorzichtig om.

Zet de vorm op een bakplaat en vul telkens voor ongeveer driekwart met beslag.

Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °. Verlaag dan de temperatuur naar 180 ° en bak nog een 50 à 55 minuten tot de cannelés mooi bruin zijn.

Haal ze direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Wat heb je nodig :

  • 560 ml volle melk
  • 1 koffielepel vanillepasta
  • 50 gr roomboter
  • 200 gr pure chocolade (70 % cacao)
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 240 gr poedersuiker
  • 100 gr bloem
  • 160 ml koffielikeur

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Een gedachte over “chocolade cannelés

  1. Beste. Laat de canneles afkoelen in de siliconen vorm op een rek en er zal geen ‘krakje’ zitten in uw gebakjes. De metalen vormpjes moeten dan wel onmiddellijk ontvormd worden.
    Groetjes
    Talieken.kookt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.