Als ik zo naar mijn overzicht van recepten kijk, valt het op dat er zeer weinig aandacht is voor het ontbijt. Het zou zelfs de indruk kunnen wekken dat ik geen belang hecht aan mijn ontbijt. Niets is echter minder waar !
Het ontbijt is voor mij zeer belangrijk. Ik MOET gewoon elke dag ontbijt hebben, direct na het wakker worden. Als dat toch eens niet kan (in het geval van nuchter moeten zijn voor een bloedonderzoek of zo), tja dan is er enig risico op chagrijnig gedrag ;-).
Tijdens de week bestaat mijn ontbijt of uit yoghurt met fruit en homemade granola of uit overnight oats met hazelnoot(melk), chocolade, koffie en kaneel. Tijdens het weekend en op feestdagen mag het al eens iets anders zijn, deze heerlijke pancakes of boterkoeken (van de bakker wel te verstaan, zelf gemaakt, daar heb ik mij nog niet aan gewaagd). Heel uitzonderlijk eet ik nog eens een boterham met choco maar dat geeft mij geen voldaan gevoel meer. Het smaakt wel, maar na een uurtje heb ik terug honger.
Omdat er dus eigenlijk niet echt veel variatie in mijn ontbijt zit, probeer ik de laatste tijd al eens iets anders klaar te maken. Zo stond een tijdje geleden dit bananenbrood op het menu. Het was de eerste keer dat ik bananenbrood maakte en ik moet zeggen, het is voor herhaling vatbaar.
Dit recept komt uit het laatste nieuwe boek van Green Kitchen Stories, The Green Kitchen At Home. Het is alweer een prachtig boek vol heerlijke, vegetarische recepten met foto’s die doen watertanden. Als je hen nog niet kent, ga dan zeker eens een kijkje nemen op hun blog. Zelfs als niet-vegetariër zal je wel beginnen watertanden van hun recepten en foto’s denk ik.
Dit bananenbrood is super lekker én goed vullend. Zo 2 à 3 sneetjes ’s morgens en je kan er stevig invliegen ;-).
BEREIDING (voor 1 bananenbrood, ongeveer 12 sneetjes) :
Zet 1 tas koffie. Als je kan maak dan een espresso klaar want je hebt niet zo veel koffie nodig.
Breek 2 eieren in een grote kom en voeg er 50 gr kokosbloesemsuiker, 3 geplette bananen, 120 ml koolzaadolie en 2 eetlepels koffie aan toe. Meng dit alles goed door elkaar tot een glad mengsel.
Voeg er 100 gr amandelmeel en 120 gr boekweitmeel aan toe, samen met 5 eetlepels rauwe cacaopoeder, 1 koffielepel bakpoeder en een snuifje fleur de sel.
Meng alles kort door elkaar tot een glad beslag.
Giet de helft van dit beslag in een cakevorm.
Hak 50 gr pure chocolade (min 70 %) en een handvol walnoten grof.
Verdeel deze over het beslag en giet er dan de andere helft van het beslag over.
Snij 1 banaan in de lengte doormidden en leg beide helften met de gesneden kant naar boven op het beslag. Bestrijk dit met een beetje koolzaadolie.
Bak het brood 35 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °. Na 35 minuten controleer je al even of het brood goed is door in het midden voorzichtig een mes te steken. Als dit er proper uitkomt, is het brood goed. Anders laat je het nog even verder garen.
Je kan het brood best bewaren op kamertemperatuur, in een goed afgesloten doos.
Wat heb je nodig :
- 2 eieren
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 4 rijpe bananen
- 120 ml koolzaadolie
- 2 eetlepels koffie
- 100 gr amandelmeel
- 120 gr boekweitmeel
- 5 eetlepels rauwe cacaopoeder
- 1 koffielepel bakpoeder
- snuifje fleur de sel
- 50 gr pure chocolade (min 70 %)
- handvol walnoten
SMAKELIJK 🙂