Vol-au-vent, een échte Vlaamse klassieker. Ik eet het best wel graag maar ik zag er altijd tegenop om het op de klassieke manier te maken. Dat gedoe met zo’n hele kip, pffff. Bovendien vind ik gekookte kip niet lekker.
Ooit zag ik in Libelle een recept voor een snelle vol-au-vent maar dat was het ook niet helemaal. Er zaten gewoon geen balletjes in ! Not done, zeg ik !
Ik besloot dus om mij wel te baseren op dat recept maar er toch nog zaken aan toe te voegen (oa uit andere recepten en naar eigen idee). Na wat proberen kwam ik tot dit recept, dat voor mij het ideale vol-au-vent recept is.
Met dit recept is hij relatief snel klaar (reken ongeveer een uurtje werk) én zit hij vol smaak. De saus is smeuïg en net goed, niet te dik en toch niet te lopend.
Ik voegde er ook linzen aan toe, om er een echt volwaardige maaltijd van te maken. Je kan die natuurlijk weglaten en er een slaatje bij geven maar ik ben nogal een linzen fan dus …
BEREIDING (voor 6 personen) :
Om te beginnen werken we niet met een hele kip maar met 2 dubbele kipfilets. Deze snij je in blokjes (niet te klein), die je kruidt met kippenkruiden.
Laat deze blokjes goudbruin bakken in een mengeling van olijfolie en roomboter.
Ondertussen doe je in een grote pot 400 ml kippenbouillon (ik gebruik hiervoor gevogeltebouillon van Lacroix), die je tegen de kook aanhoudt.
Als de kippenblokjes gebakken zijn, haal je ze uit de pan en doe je ze bij de kippenbouillon. Laat dit sudderen op een zachter vuur. Zo blijven de blokjes mals en sappig.
Ondertussen bak je in dezelfde pan als de kippenblokjes een 500 gr kleine gehaktballetjes. Je mag deze zelf rollen maar ik koop ze zo (wel ongekruid), dat is ook weeral wat tijd gespaard.
Wanneer de balletjes mooi gekleurd zijn haal je ze uit de pan en voeg je ze toe aan de kippenbouillon / kippenblokjes.
Bak dan opnieuw in dezelfde pan 1/2 fijn gesneden ajuin tot deze glazig is. Voeg er een 300 gr fijn gesneden eierdooierzwammen aan toe en bak gedurende een 2 minuten. Ik snij deze tamelijk fijn omdat ik niet zo’n super fan ben van champignons maar dat kies je zelf natuurlijk. Je kan ze gerust ook groter laten. Voeg er dan 1 blik linzen – 310 gr aan toe en bak nog even kort. Kruid met peper.
Haal de kippenblokjes en gehaktballetjes uit de bouillon met een schuimspaan en hou ze samen met de champignons warm op een zeer zacht vuur.
Voeg aan de bouillon 200 ml volle melk en 650 ml volle room toe. Breng dit aan de kook, zet het vuur ietsje zachter en laat lichtjes inkoken.
Haal van het vuur en voeg er een losgeklopt ei aan toe. Blijf goed roeren door de saus gedurende een minuutje.
Zet de saus terug op het vuur en voeg 2 eetlepels bloem toe onder voortdurend roeren om de saus wat te laten indikken. Tenslotte doe je er ook nog 1 goed gevulde koffielepel mosterd bij.
Eens de saus niet meer te vloeibaar is maar ook niet te dik, voeg je de kippenblokjes, gehaktballetjes en champignons terug toe.
Laat dit nog een 5-tal minuten pruttelen op een zachter vuur.
Serveer de vol-au-vent in bladerdeeggebakjes en werk af met peterselie.
Met deze hoeveelheid heb je genoeg voor 6 porties. Ik verdeel dit telkens over potjes en vries die dan in. Zo heb je dankzij dit werk toch nog 2 keer snel eten later (als je met 2 personen bent).
Wat heb je nodig :
- 2 dubbele kipfilets
- 400 ml gevogeltebouillon
- olijfolie
- roomboter
- kippenkruiden
- 1/2 witte ajuin
- 500 gr kleine gehaktballetjes
- 300 gr eierdooierzwammen
- peper
- 200 ml volle melk
- 650 ml volle room
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem
- 1 koffielepel mosterd
- 1 blik – 310 gr linzen
- bladerdeeggebakjes
- peterselie
SMAKELIJK !
En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !